21:52, čet, 25. Jul

V Mariboru spremenjen način obračunavanja čiščenja odpadnih voda





S prehodom mariborske centralne čistilne naprave v upravljanje javnega podjetja Mariborski vodovod se je spremenil način obračunavanja čiščenja odpadnih komunalnih in padavinskih voda v občini. Številni občani so nad najnovejšimi položnicami presenečeni, zato v Javnem holdingu Maribor dodatno pojasnjujejo spremembe.

Mariborska centralna čistilna naprava je junija po več kot dveh desetletjih od njene izgradnje prešla z družbe Aquasystems v last Mestne občine Maribor in s tem v upravljanje javnega podjetja Mariborski vodovod. Podjetju, ki oskrbuje uporabnike s pitno vodo, je bila tako 11. junija podeljena tudi gospodarska javna služba čiščenja odpadnih komunalnih in padavinskih voda na čistilni napravi, medtem ko drugo javno podjetje Nigrad še naprej izvaja dejavnost odvajanja odpadne komunalne in padavinske vode ter vzdrževanja javnega kanalizacijskega omrežja.

Z 11. junijem je tako prišlo do spremembe obračuna čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda, ki ga od tega dne naprej uporabnikom zaračunava Mariborski vodovod.

Uporabniki, ki jih s pitno vodo ne oskrbuje Mariborski vodovod in niso priključeni na javno kanalizacijsko omrežje, temveč so lastniki greznice ali male komunalne čistilne naprave, so od Mariborskega vodovoda prejeli račun z obračunano postavko omrežnina CČN, ki zajema investicijsko vzdrževanje Centralne čistilne naprave (CČN) Maribor.

Strošek odvoza in čiščenja gošče iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav za te uporabnike še naprej ostaja na računu Nigrada, ki v skladu s področno zakonodajo skrbi za redni odvoz gošče s specializiranimi vozili. Strošek omrežnine oz. investicijskega vzdrževanja centralne čistilne naprave pa v skladu s sprejetim cenikom obračuna Mariborski vodovod, ki upravlja s čistilno napravo, kamor se ta gošča dovaža.

Uporabniki, ki jih s pitno vodo ne oskrbuje Mariborski vodovod in so priključeni na javno kanalizacijsko omrežje, so od Mariborskega vodovoda za izvajanje storitev čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode na centralni čistilni napravi Maribor prejeli račun, na katerem so obračunane tri postavke: omrežnina CČN, ki zajema investicijsko vzdrževanje centralne čistilne naprave, ter storitev čiščenja na CČN in odstranjevanje blata.

Uporabniki, ki jih s pitno vodo oskrbuje Mariborski vodovod in so priključeni na javno kanalizacijsko omrežje, pa so od Mariborskega vodovoda prejeli račun, na katerem je obračunanih pet postavk: omrežnina voda, ki zajema investicijsko vzdrževanje vodovodnega sistema, vodarina, ki zajema porabljeno količino vode, omrežnina CČN, ki zajema investicijsko vzdrževanje centralne čistilne naprave, storitev čiščenja na CČN in odstranjevanje blata.

“Prosimo vse uporabnike, da pozorno pregledajo svoje mesečne račune in se seznanijo z novim načinom obračunavanja,” so danes sporočili iz Javnega holdinga Maribor.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.