13:18, ned, 1. Sep

Četrtina vseh prenočitev v prvi polovici leta ustvarjena junija





V prvem poletnem mesecu so turistični nastanitveni obrati poročali o 678.000 prihodih turistov in 1,6 milijona njihovih prenočitvah, obojih je bilo le nekoliko manj – prvih za 1 %, drugih za 4 % – kot v rekordnem lanskem juniju. Skoraj tri četrtine vseh prenočitev so ustvarili tuji turisti.

Prenočitev domačih turistov manj za 3 %, tujih pa za 4 %

Domači turisti so ustvarili skoraj 147.000 prihodov in nekaj več kot 423.000 prenočitev, obojih je bilo za 3 % manj kot v istem mesecu lani. Največkrat so prenočili v treh obmorskih občinah: Piranu, Izoli in Ankaranu.

Med domačimi turisti so znova prevladovale ženske; ustvarile so 2 % več prenočitev kot moški, najštevilčnejša je bila starostna skupina 65+ let. Ženske te starostne skupine so v nastanitvenih obratih ustvarile skoraj četrtino vseh prenočitev domačih turistk, bivale pa so tudi najdlje – povprečna doba je znašala 5,4 prenočitve.

Prihodov tujih turistov je bilo skoraj 532.000 ali približno toliko kot pred letom dni, prenočitev pa 1,2 milijona ali za 4 % manj. Med njimi so že tradicionalno najbolj priljubljene občine Ljubljana, Piran in Bled.

Pri tujih turistih pa so spet prevladovali moški; ustvarili so 3 % več prenočitev kot ženske. Najbolj zastopana je bila starostna skupina 55–64 let, povprečna doba njihovega bivanja je znašala 2,2 prenočitve.
vir: surs

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.