16:20, pet, 26. Jul

Zaradi sanacijskih del bo Glavni most zaprt za promet





Na Glavnem mostu se bodo 1. avgusta začela izvajati pomembna sanacijska dela, ki bodo trajala predvidoma do 19. avgusta. V tem času bo veljala popolna zapora mostu za ves motoriziran promet. Zaradi dogodkov, ki se bodo na Glavnem trgu in Glavnem mostu zvrstili po sanaciji, pa bo zapora mostu podaljšana do konca septembra.

V sklopu sanacije bodo na Glavnem mostu (Starem mostu) izvedena popravila dilatacij mostu, robnikov ob dilatacijah, dvignjen bo prehod za pešce iz smeri Trga revolucije. Dela v vrednosti okoli 50.000 EUR bo opravilo podjetje Nigrad iz Skupine JHMB v okviru rednega vzdrževanja. Zaradi omenjenih del in posledične zapore bo promet z mostu s prometno signalizacijo preusmerjen čez Titov most. Bodo pa most lahko prečkali pešci in kolesarji, saj bodo dela potekala na vozišču mostu.

Spremenjen bo tudi potek mestnega avtobusnega prometa, saj bodo trase linij št. 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 13, 16, 17, 18, 20 in 21, ki sicer prečkajo Glavni most, začasno speljane po obvozu Titov most–Pobreška cesta–Trg revolucije in obratno v smeri centra mesta. Zaradi obvoza bosta izpadli avtobusni postajališči Glavni trg – Židovska in Glavni trg – Vetrinjska. Tako bo potnikom za vstop/izstop na voljo bližnje postajališče TPC City. Po zaključeni sanaciji mostu bo ostala zapora za motorna vozila, javni potniški promet pa bo normalno stekel po Glavnem mostu.

Udeležence v prometu, ki na poti do ciljev uporabljajo Glavni most, v času zapore prosimo za razumevanje in strpnost. Namen sanacijskih del je zagotoviti predvsem varno in udobno prečkanje mostu za vse njegove uporabnike (pešci, kolesarji, vozniki), so sporočili iz mariborske občine.

Ker se bodo na Glavnem mostu in Glavnem trgu v septembru zvrstili različni atraktivni dogodki, med drugim tudi Red Bull Flughtag, Balet pod zvezdami in Evropski teden mobilnosti, bo po izvedenih sanacijskih delih zapora mostu za motorna vozila podaljšana do konca Evropskega tedna mobilnosti, 22. septembra. Promet bo po sanaciji dovoljen samo za mestne avtobuse, urgentna in enosledna vozila in taksije ter seveda kolesarje in pešce.

Pri tem bo na pobudo Mariborske kolesarske mreže kolesarski promet na mostu urejen na novo; kolesarji bodo namreč vozili po samostojnem kolesarskem pasu na vozišču mostu skupaj z avtobusi mestnega prometa, medtem ko bo celotna površina pločnika namenjena izključno pešcem. Takšno ureditev smo že preizkusili med ETM 2023, ko se je izkazala kot smiselna. Dvignjen prehod za pešce iz smeri Trga revolucije bo izveden tudi na pobudo Sveta invalidov, bo pa tudi pomembno vplival na zmanjšanje hitrosti avtobusov in povečane varnosti kolesarjev.

Glavni most v Mariboru že več kot stoletje povezuje desni breg Maribora s centrom mesta, saj se s Trga revolucije naveže neposredno na Glavni trg.

Zaradi svoje edinstvene lokacije ponuja panoramski pogled na Lent in nabrežje Drave, pa tudi širšo veduto mesta, vključno s Piramido in Pohorjem. Zato je tudi zelo zaželena lokacija za izvedbo dogodkov, ki si jih kot mesto želimo v prihodnje še več, so sporočili iz Mestne občine Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.