00:23, sob, 27. Jul

FOTO in VIDEO: V Spodnji Kungoti danes postavili kar tri klopotce in poskrbeli za zabavo





V Spodnji Kungoti so danes pozno popoldne postavili ob vinogradu pri cerkvi kar tri klopotce. Pri tem pa poskrbeli za program, ki je dobro nasmejal obiskovalce prireditve. Ti so si na koncu ogledali tudi razstavo.

Že tradicionalno v Spodnji Kungoti ob cerkvi v tem času vsako leto postavijo klopotce. Tudi letos je bilo tako. Brigita Kraševec, predsednica KUD Lipa Spodnja Kungota je povzela dogajanje. Za prvi klopotec so poskrbeli gasilci iz PGD Spodnja Kungota, en klopotec imajo upokojenci oziroma Stane Bukovnik, tretji klopotec pa je v oskrbi Mirka Škofiča, vinogradnika, ki je tudi skrbnik vinograda.

Gasilci iz PGD Spodnja Kungota so postavili prvi klopotec in ob tem zabavali občinstvo, saj so si vzeli čas za skeče pri prinašanju posameznih delov klopotca. Ta je sicer slovenjegoriški. Nastopili so tudi pevci in pevke iz Društva upokojencev Spodnja Kungota. Zaigrala je tudi Kungoška pleh muzika. S postavljavci drugega klopotca pa so prišli še Jurovski gadi in tudi oni poskrbeli za zabavo.

V hiši ob vinogradu pa so postavili še razstavo Klopotec v vetru in slikarske umetnine. Razstavo so pripravili otroci iz osnovne šole in vrtca v Spodnji Kungoti, nekaj izdelkov je tui od članov DU Spodnja Kungota, Marija Kralj Trpin pa je prinesla še svoje mandale.

Drago Korade, ki je avtor knjige o klopotcih, napisal jo je pred 15 leti, je tudi, kot pravi sam, ljubiteljski etnolog. Sicer pa je član tako KUD Lipa Spodnja Kungota kot tudi PGD Spodnja Kungota. Poskrbel je, da je z gasilci naredil skeče, tako da so na šaljiv način postavili prvi klopotec, saj pravi, da šale morajo biti v tem času.

Povedal pa nam tudi je, kakšen je prvobiten namen klopotcev in tudi, zakaj jih postavljajo zdaj.

Mirko Škofič iz Spodnjega Dobrenja, že 16 let skrbnik vinograda, pri katerem so danes postavljali klopotce, je sam bil tudi pri postavljanju drugega klopotca, ki se ga lahko uvrsti med haloške. Poudaril je, da je treba v zadnjem času biti v vinogradu pozoren na več bolezni. Že lani je namreč vinograde na Štajerskem prizadela bolezen, letos pa imajo ponekod tudi že težave. Sam pravi, da ljubezen do trte ni dovolj, da se skrbi za vinograd. Ob današnjem dogodku pa spomnil, da so pred leti prav oni začeli s postavljanjem klopotca, kasneje pa se jim je pridružil še KUD Lipa Spodnja Kungota.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.