16:25, ned, 28. Jul

Od učilnice do ateljeja: Profesorica nemščine, ki je uresničila svoje modne sanje





Preden je Nataly Coljnar postala uspešna modna oblikovalka, je skoraj 17 let poučevala nemščino na srednji šoli. Kljub svoji ljubezni do poučevanja, je v njej vedno tlela strast do mode. V prostem času je ustvarjala, se izobraževala in sanjala o velikih odrih modnega sveta. Zbrala je pogum in se podala na novo pot, ki je zahtevala veliko strahospoštovanja in poguma. V tem intervjuju delimo njeno navdihujočo zgodbo o prehodu iz učilnice v atelje, o izzivih, s katerimi se je soočala, in o strasti, ki je vodila k ustanovitvi blagovne znamke BB+.

Preden ste ustanovili svojo blagovno znamko, ste bili profesorica, kdaj je prišlo do trenutka, ko ste se odločili za tako veliko spremembo v karieri?

Skoraj 17 let sem poučevala nemščino na srednji šoli in to počela zelo rada. Modno ustvarjanje je bilo prisotno ves čas, odkar pomnim, sem v prostem času ustvarjala, se izobraževala v tej smeri in sanjala o velikih odrih. Odločitev za spremembo poklicne poti je bila zame izredno čustvena, z veliko strahospoštovanja in predvsem poguma. Dolgo je zorela in v nekem trenutku sem čutila, da je napočil ta čas.

Kateri izzivi so Vam bili najtežji pri tej spremembi in kako ste jih premagali?

Delo v šoli in ateljeju je nekaj povsem drugačnega. Pravzaprav modno ustvarjanje ni več delo, pač pa postane način življenja. Tudi ko nisi v ateljeju, v mislih kreiraš, greš po ulici ali slišiš pesem in rodi se ideja. Izziv je predvsem miselnost. Delovnik ni več jasno določen in naučiti se je potrebno premnogo zadev, ki jih ustvarjanje potegne za seboj. Materiale je potrebno skrbno izbrati in dobaviteljev ne poznaš. Nikogar ni, ki bi te vodil, te usmeril, trg raziskuješ sam. Vsak dan se učiš. In si na začetku za marsikaj sam, ni le ustvarjanje, zraven je potrebno še pridobivati stranke, marketing, reklamiranje, računovodstvo, modne revije, prodaja v samem lokalu, komunikacija s strankami, sejmi.. Vedno je premalo časa.

Kako ste prišli na idejo za ustanovitev blagovne znamke Barbarian Fashion?

Nekoč Barbarian fashion je danes BB+. Kratko in preprosto. Blagovna znamka, ki stoji za kakovost, čutnost, trajnost, nosljivost.

Kaj pa iskanje prostora? Ste vedeli, kje in kaj konkretno želite?

Iskala sem prostor z galerijo, kjer bo delovni proces vključen s prodajalnim delom. Prostor v centru mesta, z velikimi okni, morda za začetek ne na najbolj prometni ulici mesta. Ko sem ga
zagledala, sem ga takoj začutila in vsak dan čutim neverjetno energijo v samem prostoru.

FOTO: Damjan Švarc

Kako bi opisali stil in filozofijo blagovne znamke BB+?

Oseba, ki nosi BB+ je rada drugačna, pogumna, drzna, točno ve, kaj hoče, rada eksperimentira, obožuje posebne kose, športno eleganco, veliko črne in hkrati pazi na nosljivost, funkcionalnost, trajnost, in seveda želi vedno kanček glamurja. Vse to je BB+.

Od kod črpate navdih?

V bistvu iz življenja samega. Narava je polna barv, oblik, življenjskih ciklov, ki so lahko zelo navdihujoči. Dnevne dogodivščine, interakcija z ljudmi, potovanja, umetnost, opazovanje sveta okrog sebe, čustva, vse to me navdihuje.

Kako poteka Vaš kreativni proces od začetne ideje do končnega izdelka?

Kreativni proces poteka v dveh smereh. Zgodi se, da zagledam neki material in se mi v trenutku porodi ideja, kaj bi iz tega želela ustvariti. Drugič ustvarjam kreacije miselno in zanje iščem ustrezen material. Včasih se zgodi ideja v trenutku, jo zabeležim ali skiciram, v mislih že določam material ali vsaj njegove značilnosti za neko kreacijo. Včasih zori ideja dalj časa, je nekje zabeležena, se spreminja, dodela, včasih tudi ovrže. Ko imaš idejo, izbran material, je levji delež narejen. Krojenje, šivanje in že je vzorčni model na lutki.

Kateri je Vaš najljubši modni kos, ki ste ga ustvarili, in zakaj?

Težko bi ga določila. Veliko jih je. Obožujem glamurozne plašče iz prefinjenih tkanin, ki ga lahko nadenemo za v gledališče ali preprosto čez jeans hlače in superge in smo posebne vsak dan. Zakaj ne bi bile? Ne potrebujemo posebnih priložnosti, da bi se počutile čudovito.

FOTO: Foto Tatjana / na sliki Sofia Sedovnik Coljnar
FOTO: Foto Tatjana / na sliki Sofia Sedovnik Coljnar

Kako izgleda Vaš tipičen delovni dan?

Zbujam se zgodaj. Običajno doma pripravim zajtrk za hčerko ali pa malico za v šolo, tudi kuham pogosto zjutraj. Zjutraj sem rada v naravi. To je moj trenutek dneva. Včasih le skodelica čaja na vrtu in uživanje ob ptičjem petju. Pripravim kakšno objavo, pregledam dnevne cilje in načrtujem dan. Maili, komunikacija s strankami, med 10.00 in 18.00 sem v lokalu oz. ateljeju in počnem prav vse – prodajam, objavljam, rišem, komuniciram s sodelavci, dobavitelji, strankami, urejam lokal, skrbim za nabavo, nadzorujem delovni proces, prilagajam vzorce … Med 19. in 20. se vrnem domov in mi je najlepše, ko smo doma vsi.

Kako vidite vlogo mode v današnji družbi?

Moda je le eden od načinov naše komunikacije s svetom. S svojim stilom in izbiro oblačil veliko sporočamo. Izražamo življenjski slog, vrednote, čustva. V zadnjem času je zelo osredotočena na trajnost in etiko. Postajamo bolj ozaveščeni, zavedamo se, da hitra moda nastaja pod grozljivimi pogoji, ponovno cenimo domače obrti, spoštujemo način proizvodnje. Z modo izkazujemo spoštovanje – prav je, da jo izbiramo glede na situacijo. Na poslovni sestanek sodi primeren poslovni stil, v gledališče prav tako. Oblačila imajo tudi psihološki vpliv. Določene barve izražajo naše počutje in kos, ki smo ga izbrali vpliva na samozavest in razpoloženje.

Če bi lahko oblikovali za katero koli znano osebo, kdo bi to bil in zakaj?

Vsakemu oblikovalcu laska, če njegov kos nosi znana osebnost. To je velika promocija. A zame je predvsem pomembno, da ženske kot ste Vi in sem jaz, posegajo po mojih kosih in se najdejo v njih. Ni lepšega občutka iti po ulici in videti nekoga v kosu, ki si ga ustvaril. To je hrana za dušo.

Kakšne so Vaše vizije in načrti za prihodnost?

Verjamem v to, kar počnem. Ustvarjam s srcem, kakovostno, trajnostno, nosljivo. Ponujam kose, ki jih nosite v službo, te iste kose z menjavo dodatkov lahko nosite zvečer na dogodke ali za potep po mestu. Želim si, da bi vsak od nas ustvaril bazo oblačil, h kateri kombiniramo vse ostalo. Tistih nekaj kosov v nevtralni barvi, ki jih lahko nosimo za veliko priložnosti. Črne elegantne hlače lahko kombiniramo k suknjiču in visokim petam, drugič dodamo bel T-Shirt in superge. Če so ti bazični kosi v nevtralni barvi, lahko k njim dodamo katerokoli barvo želimo in se bo styling vedno poklopil. Ljudje barve izbiramo različno, držimo se občutka, razpoloženja – fino je vedeti, kateri toni nam pristojijo in izbirati iz lestvice barv, ki jih z lahkoto mešamo med seboj. Če nam je ljuba zelena, se z njo lepo poklopi npr. lila ali pink in če so v naši garderobi pretežno kosi iz teh tonov + tisti bazični nevtralni, imamo nešteto možnosti kombiniranja.

Še naprej bom ustvarjala, kot to počnem in si srčno želim, da bodo moji kosi prepoznavni in jih bodo potrošniki radi izbirali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.