16:15, ned, 4. Avg

Karitas je do sedaj razdelila 12,7 mio EUR pomoči in še vedno pomaga ljudem, prizadetim v poplavah





Leto dni po obsežnih poplavah so na Karitas še vedno blizu prizadetim gospodinjstvom z razbremenilnimi pogovori, s finančno pomočjo in plačili predračunov gospodinjstvom za obnovo njihovih domov.

“Karitas je doslej razdelila 12,7 mio EUR za gospodinjstva, prizadeta ob poplavah in drugih nesrečah, ki so jih povzročile obilne padavine v avgustu 2023. Večino sredstev, 11,5 mio EUR, smo razdelili v obliki finančnih sredstev ali plačil predračunov gospodinjstvom za obnovo. Preostali manjši del pa je bil namenjen razvlažilnikom, bonom za trgovske centre, opremi, hrani, šolskim potrebščinam in drugim najnujnejšim pripomočkom v materialni obliki,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Večjo finančno pomoč je prejelo 6.000 gospodinjstev, pomoč Karitas pa se je različnih oblikah pomoči dotaknila več kot 9.000 prizadetih gospodinjstev. Ob tem na Slovenski karitas še posebej izrekamo zahvalo vsem darovalcem posameznikom, ki so prispevali 4,3 mio EUR v finančnih sredstvih ter podjetjem za donacije v višini 1,6 mio EUR. 

Karitas je razdelila 12,7 milijona EUR pomoči 6.000 prizadetim gospodinjstvom.

Pomoč Karitas pa se je vsaj v manjši obliki dotaknila praktično vseh 9.000 prizadetih (v hrani, obiskih, delu prostovoljcev …).

-11,4 mio EUR – neposredna finančna pomoč gospodinjstvom (vključenih tudi 5,5 mio EUR pomoči Vlade RS),
-538.669 EUR – kupljena hrana in material, vrednostni boni, gospodinjski aparati,
-521.122 EUR – razdeljena poklonjena hrana, pripomočki in material za obnovo,
-84.630 EUR – psihosocialna pomoč z razbremenilnimi pogovori, svetovanja,
-80.581 EUR – nakupi razvlažilcev.

V letošnjem letu pomoč nudijo večinoma preko mednarodnih projektov za plačilo predračunov gospodinjstvom za obnovo in za psihosocialno pomoč; v predvideni skupni višini 1 mio EUR, pri čemer je največji projekt financiran s strani Caritas Poljske.

V preteklih tednih so Slovenijo ponovno prizadeli obilno deževje, plazovi, močna toča in udari strele

Sodelavci Karitas so stopili v stik s prizadetimi gospodinjstvi in jim nudijo prvo pomoč. Škofijske karitas Murska Sobota, Celje in Maribor so že pomagale po letošnjih neurjih; pomoč je prejelo nekaj več kot 30 gospodinjstev z večjo škodo. Strah in stiske ljudi pa ostajajo.

Ob tem Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem finančnih sredstev z namenom Pomoč neurja 2024.

Sredstva za pomoč lahko darujete na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ NEURJA
Sklic: SI00 624

Prispevate lahko tudi s poslanim SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 in prispevate 5 EUR ali KARITAS10 na 1919 in prispevate 10 EUR.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.