06:21, ned, 8. Sep

V Mariboru plačljiva cona na območju, kjer domuje devet invalidskih društev: Poziv županu





Svet invalidov Mestne občine Maribor je pred dnevi na župana Mestne občine Maribor naslovil prošnjo za ureditev brezplačnega parkirišča za invalide-člane invalidskih društev Maribora na Trubarjevi 15.

Na omenjeni lokaciji je sicer domovanje devetih invalidskih društev in enega humanitarnega društva.

Na njihovem delovnem sestanku, kjer so bili prisotni trije predstavniki Urada za komunalo, promet in prostor MOM. “Opozorili smo na ta problem in jih prosili za nadaljnje zagotavljanje brezplačnega parkiranja za člane-invalide 9-ih invalidskih društev na Trubarjevi 15. Predstavniki Urada so prisotnim predsednikom invalidskih društev pojasnili, da se izvršuje Odlok občine.”

Predstavil jim je neprecenljiv pomen delovanja invalidskih društev in, da je potrebno upoštevati pri takih stvareh, ki se neposredno dotikajo številnih invalidov, transparentno informiranje vseh deležnikov, ki se jih uvajanje sprememb dotika. “Pojasnil sem, da številni invalidi-člani v teh društvih iščejo in tudi dobijo različne oblike pomoči, zato je potrebno pri uvajanju takih sprememb upoštevati tudi socialni in človeški vidik številnih invalidov. Razložil sem jim, da že od leta 1989, v omenjenih društvih za invalide-člane teh društev, izvajamo za invalide (različne vrste invalidnosti in oviranosti) življenjsko pomembne posebne socialne programe, številne brezplačne storitve svetovanja in informiranja, ter ob pomoči zaposlenih, številnih prostovoljcev in ljudi dobre volje, ki se vsakodnevno nesebično trudimo, da jim vsaj nekoliko olajšamo življenje z invalidnostjo in s tem omogočimo bolj enakopravno vključevanje v življenje in delo v družbi,” je zapisal Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov Mestne občine Maribor, Društva Dom invalidskih društev Maribor in strokovni delavec-sekretar, Društva gluhih in naglušnih Podravja Maribor.

Županu je pojasnil, “da upravljanje občine ne pomeni samo ekonomski način pridobivanja finančnih sredstev v občinsko blagajno, ampak, da je med drugim pomembno tudi razumevanje vseh življenjskih situacij številnih deležnikov”.

Na njegov poziv so se pisno preko elektronske pošte odzvali tudi mestni svetniki.

Tatjana Frangež, Levica je dejala, da so si najprej morala društva sama obnavljati staro in dotrajano stavbo, kasneje pa jih je skoraj doletela občinska najemnina. “Čeprav, kot rečeno, v njej potekajo dejavnosti, ki lajšajo in osmišljajo življenja invalidov, ki jim življenje že samo po sebi ni postlano z rožicami. V kolikor je potrebno odlok spremeniti, ga dajmo na naslednji, avgustovski seji, med tem pa se dogovorite z redarsko službo, da omenjena parkirišča ustrezno obravnavajo in invalidom dovolijo brezplačno parkiranje.” Župana je pozvala, da omenjeno uvrsti na avgustovsko sejo.

Lidija Divjak Mirnik – Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, je prej omenjen predlog podprla: in dodala: “Smiselno bi bilo preveriti ali še kje v mestu, kjer se po novem parkiranje plačuje, prihaja do podobnih anomalij.”

Nataša Vidnar, Gibanje Svoboda, je podala tudi pobudo, da pozitivno mnenje oz. opredelitev poda tudi Svet za javno zdravje in okolje, da le-ta postane bolj aktiven in viden tudi na teh področjih. V svetniški skupini so sicer zapisali: “Ureditev invalidskih parkirišč je pomemben korak, ki bistveno izboljšuje kakovost življenja oseb z invalidnostmi, urejena in dostopna invalidska parkirišča niso le vprašanje skladnosti z zakonodajo, temveč predvsem vprašanje enakopravnosti in vključevanja vseh članov naše skupnosti.”

Milan Mikl, SDS, je dejal: “Ko se seznanjamo z letnim poročilom o delovanju Sveta invalidov, smo vsi enotnega mnenja, kako je potrebno prisluhnit in pomagat. Žal, nekateri pa hitro pozabijo. V pričakovanju ureditev problema, vas lepo pozdravljam.”

Podporo so izkazali tudi nekateri drugi mestni svetniki.

Izjava župana Saše Arsenovića: “Pismo poznam in pobudo, da tistim, ki bodo do tega upravičeni, omogočimo brezplačno parkiranje, podpiram. Bo pa treba paziti, da ne bo potem zlorab, za kar bo potrebno dobro sodelovanje. Rešitev bi lahko šla v smeri, da se zagotovi ustrezno število parkirnih mest kot tudi število, odmerjeno v urah, saj je treba ustrezno parkiranje zagotoviti tudi tamkajšnjim stanovalcem. Če bo treba to reševati z odlokom, bomo to najverjetneje reševali na avgustovski seji mestnega sveta ali najkasneje septembra. Bomo pa prej preverili, ali je mogoče zadevo urediti tudi brez spremembe odloka, ker bi na ta način problem lahko rešili hitreje.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.