12:11, sre, 31. Jul

Še zadnji dan za doplačilo dohodnine iz drugega svežnja





Danes se izteka rok za doplačilo dohodnine za leto 2023 za tiste zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli v začetku junija. Vsi skupaj morajo državi vrniti 48,8 milijona evrov.

Finančna uprava RS (Furs) je konec maja v drugem svežnju odposlala 624.279 informativnih izračunov dohodnine za lani. Za skoraj 48,8 milijona evrov je bilo doplačil in nekaj več kot 273,3 milijona evrov vračil.

Povprečni znesek doplačila znaša 464 evrov, povprečni znesek vračila pa 745 evrov.

Rok za doplačilo dohodnine iz trga svežnja se izteka danes. Zavezancem, ki so zoper informativni izračun dohodnine vložili ugovor, rok se je iztekel 1. julija, medtem zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev, opozarjajo na Fursu.

Sicer pa je rok doplačila natisnjen na plačilnem nalogu, ki je sestavni del informativnega izračuna dohodnine. Zavezanci lahko preko mobilne aplikacije eDavki izberejo različne plačilne metode (Flik, kartično poslovanje) ali pa si v eDavkih pripravijo plačilni nalog. Na platformi Youtube so v posebnem videu prikazani napotki za plačevanje obveznosti do Fursa.

Na Fursu so spomnili, da lahko zavezanec odmerjeni davek poravna v več obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke. V primeru vložitve obrazca za obročno plačilo davka ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni, priporočajo pa, da ga zavezanec vloži čim hitreje.

V prvem svežnju informativne izračune dohodnine je medtem aprila prejelo 930.749 zavezancev, od tega 130.990 s skupaj 34,9 milijona evrov doplačili, 364.491 pa s skupaj 95,4 milijona evrov vračili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.