16:24, pon, 5. Avg

Na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, v osrčju Pohorja, bo 6. mednarodni dub reggae festival Roots in The Woods 2024





Že od 22. do 24. avgusta 2024 bo na Treh kraljih nad Slovensko Bistrico, v osrčju Pohorja, potekal že 6. mednarodni dub reggae festival Roots in The Woods 2024. Ta letos edini slovenski reggae festival se lahko pohvali z najvišjo in najlepšo festivalsko lokacijo v Sloveniji. Sredi neokrnjene narave, na 1.200 metrih nadmorske višine, med koreninami in gozdovi Pohorja. Pri temu so organizatorji izjemno hvaležni RTC Jakec Trije Kralji “Na najlepši strani Pohorja”, saj brez njih ne bi bilo mogoče ustvariti tako čudovitega vzdušja za obiskovalce festivala.

Na festivalu boste lahko v treh dneh doživeli naslednje izvajalce: Weeding Dub, Radikal Guru & Baptiste, Jah Vibes Sound System feat. Sheeba Sound, Ashanti Selah, Brain Holidays, Mother Dubber, David Boomah & Roots In Session, Roots Raid, The Admirals, Evolution Groove, Gonobeats, Wooga, Dubbing Sun & King D, Jahklin, Noxbuk, Pete Roots, Vibe Department, Tadiman, Angus Taylor, Pablo Raster, Rockers Dub Master Sound System, Koneski, Jahmessenjah, Michal Šeps & Reggiment, Freedom Fighters, Urbi’s hi-fi, Tmintafari, Woombat, 3Kings Soundstation, Rasga, Greg Even & Jacuzzy Krall, Kočevska orkester, ZNZL, Haris Pilton, Peacemessenjah Soundsystem feat. Leu, Mr. Too Nice, Jocare, Total Destruction, Jah Akka, Pedja Skakavac & Skalamerija Soundy System in DJ L.T.

Zdaj so znane tudi vse delavnice, ki bodo potekale na festivalu. V petek, 23. 8., bodo organizirane naslednje delavnice: Iyengar joga, Amazonska povezava, Bioenergetsko sproščanje in primarni krik, Slikanje z rdečim vinom in kavo, Pogovorni krog, Obrazna joga, dub delavnica, Soundsystem za otroke, bobnarski krog in Mojih 33 odprav (Viki Grošelj). V soboto, 24. 8. pa bodo na voljo naslednje delavnice: Iyengar joga, Amazonska povezava, Bioenergetsko sproščanje in primarni krik, Dih in izdih – sproščujoča začetniška pihalna delavnica, Obrazna joga, Kreativna delavnica za otroke, Soundsystem za otroke, Bobnarski krog in pa Intervju v živo z Angusom Taylorjem.

Na festivalu Roots In The Woods se boste tako v treh dneh lahko naužili treh dni nastopov in obilice ozvočenja, delavnic za telo in dušo, deležni boste brezplačnega kampiranja, parkiranja in vroče prhe, letos pa bo na voljo za vse kupce festivalskih vstopnic tudi vožnja z štirisedno sedežnico (tja in nazaj) po nižji ceni. Naj omenimo tudi nekaj prekrasnih pohodnih/kolesarskih izletniških točk v bližini festivala, med njimi Črno jezero, slap Šumik, cerkev Sv. Treh kraljev, Bistriški vintgar, bolnišnico Jesen in Osankarico. Poleg tega imate krasne pohodniške in kolesarske poti na voljo, kot tudi izposojo koles, bike park, umetno plezalno steno, lokostrelsko strelišče in še mnogo drugega.

Kot povedo, radi razvajajo obiskovalce, saj imajo za najmlajše prijetno otroško igralnico, potem različne savne (zeliščna, finska, turška in infra rdeča), masažne bazenčke v najmodernejšem jacuzziju, sobo za namizni tenis … Poleg tega skrbijo za odlično kulinariko s kar tremi restavracijami in krušni peči ter točilnica s kaminom. S previjalnico poskrbijo za mame z majhnimi otroki, za invalide pa je urejen prost vstop. Seveda pa imajo na voljo številne sobe kot se za hotel spodobi.

Lokacija Svetih treh kraljev ponuja več pohodniških in/ali kolesarskih tur, med njimi zagotovo izstopajo:

CERKEV SV. TREH KRALJEV, ki je prelep sakralni objekt zgrajen v 16. stoletju. Po zasnovi in arhitekturi ga umeščamo v pozno gotsko – renesančno obdobje, kot je ocenil strokovnjak Stane Gradišnik. V cerkvi, ki je bila pred davnimi časi priljubljeno romarsko središče, danes najdemo tri baročne oltarje ter ilovnata tla.
ČRNO JEZERO je prijetna izletniška točka, 3 km oddaljena od Hotela Jakec. Črno jezero je največje pohorsko jezero in leži med Osankarico in Velikim vrhom. To umetno zajezeno jezero sodi v skupino visokih barij, ki običajno nastanejo na nepropustnih glinah in peskih. Zgraditi ga je dal grof Atems leta 1840 za potrebe spravljanja lesa v dolino po znamenitih drčah. Črno barvo jezeru daje debela plast mulja. Kristalno čista voda v jezeru, šotna tla z redkimi rastlinami ob jezeru in prelepi smrekovi gozdovi v bližini vabijo.
SLAP ŠUMIK je 24 metrov visok slap in je najvišji slap na granitnih tleh v Sloveniji. Nahaja se v osrčju 19 hektarov velikega pohorskega pragozda na območju, kjer rastejo starodavne in veličastne smreke, jelke in bukve. Razgibana dolina reke Lobnice z obema slapovoma (Veliki in Mali Šumik) predstavlja prvobitno in neokrnjeno okolje, ki je prava paša za oči. V pragozdu najdemo tudi prostore, poraščene z redkimi rastlinami.
BISTRIŠKI VINTGAR se nahaja ob potoku Bistrica, kjer lahko občudujete lepote naravnega okolja in ostanke rimskega kamnoloma, ruševine starodavnih mlinov in ostanke Maroltove jelke, ki je bila najdebelejša jelka v tem delu Evrope. Na poti si lahko ogledate slap Šum.
BOLNIŠNICO JESEN so začeli graditi v drugi polovico oktobra 1944 (na jesen, po čemer je dobila tudi ime). Dokumenti omenjajo da je prve ranjence sprejela 6. januarja 1945. To so bili borci Šercerjeve brigade. Prenos ranjencev v bolnišnico je bil zelo naporen saj so jih morali nositi na velikih razdaljah, za sabo pa zabrisati vse sledi, da jih sovražnik ne bi izsledil. V barakah so kurili samo ponoči, ker je čez dan bila nevarnost, da bi jih dim lahko izdal. V primerih večje nevarnosti, ko je bil sovražnik v bližini so za bolnišnico kuhali na Lepejevi kmetiji in od tam nosili hrano v bolnišnico.
OSANKARICA IN POSLEDNJE BOJIŠČE – Pohorski bataljon je bil ustanovljen leta 1942, meseca septembra istega leta pa tudi uradno imenovan. Konec septembra so prišli na Pohorje, kjer so bili trn v peti Nemcem. 21.12.1942 so si na Osankarici naredili zimsko taborišče, ki je obsegalo 100m2. Že 2. januarja 1943 pa so Nemci izvedeli, kje se nahaja pohorski bataljon in jih 8. januarja obkolili v množičnem številu. Kljub temu so junaško sprejeli borbo in se borili do zadnje moči, a je žal padlo vseh 69 borcev. Vas zanima kako do bolnišnice Jesen? Sledite pripravljeni pohodniški poti na spodnji povezavi.

VEČ KOT KORISTNE INFORMACIJE ZA OBISKOVALCE:

Predprodaja vstopnic poteka preko spletne povezave

www.fienta.com/roots-in-the-woods-2024

Na voljo so vstopnice po 70,00 eur za celoten festival.

In kaj festivalske vstopnice omogočajo:

– 3 dni koncertov in obilice ozvočenja
– 3 dni delavnic za telo in dušo
– brezplačno kampiranje
– brezplačno parkiranje
– brezplačne vroče prhe

In seveda bogat glasbeni festivalski program, odlično vzdušje, prekrasna narava, kot tudi ostala turistična ponudba kraja.

Do lokacije se lahko pride po več poteh iz različnih smeri:

Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 17 km (0:28)
Maribor – Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 42 km (0:50)
Celje – Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 49 km (0:52)
Ljubljana – Slovenska Bistrica – Veliko Tinje – Hotel Jakec, 123 km (1:40)

Več o festivalu tukaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.