18:15, pon, 5. Avg

Evropska sredstva za projekt trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v vzhodni Sloveniji





Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za javni razpis Trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem – kohezijska regija Vzhodna Slovenija. Evropski sklad za regionalni razvoj bo za razpis namenil 13,8 milijona evrov.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektov obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v izključni lasti občin na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Projekti bodo poleg investicije v obnovo kulturnega spomenika vključevali tudi aktivnosti za spodbujanje in oplemenitenje kulturnega turizma ter aktivnosti za spodbujanje dostopnosti do dediščine za vse državljane in obiskovalce, tudi za osebe z različnimi nezmožnostmi.

Cilji javnega razpisa so:

spodbuditi raznoliko uporabo in ponovno uporabo spomenikov kot najpomembnejše kulturne dediščine ter izkoristiti njihove potenciale,
izboljšati dostopnost do spomenikov kot najpomembnejše kulturne dediščine (tako fizično kot digitalno) ter
izboljšati kakovost življenja z ohranjanjem dediščine in spodbujanjem kulturnih dejavnosti.

Za javni razpis v skupni vrednosti 16.240.766,88 evra bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 13.804.651,85 evra evropskih sredstev.

Javni razpis bo v Uradnem listu RS objavljen predvidoma v petek, 9. avgusta 2024.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.