13:19, sre, 7. Avg

Vrtnarski nasveti za vroče dni – to svetuje vrtnarka Metka Ternjak Gomboc





Poleti nas vrt razveseljuje z obilico različnih zelenjadnic, da kar težko izberemo, kaj bo na jedilniku.

Pri pripravi okusnih poletnih obrokov zato nimamo izgovorov, da ne bi izbrali domačih pridelkov, ki bodo jedem dali odličen okus in vonj ter razvajali naše brbončice. Takšne izdelke najdete tudi na Europarkovi ekološki tržnici, na kateri vsako sredo popoldan med 14. in 19. uro ponujajo bogato izbiro sezonske zelenjave in sadja, različna žita in izdelke iz njih, vložnine in sokove, oreščke, olja in še veliko drugih izdelkov za zdravje in dobro počutje. Za vse tiste, ki pa doma že pridno gojite svoje pridelke, smo v sodelovanju s prehransko strokovnjakinjo in vrtnarko Metko Ternjak Gomboc pripravili nekaj koristnih nasvetov, kako čez poletje ohraniti vrt bujen in ploden ter kako napolniti domačo shrambo.

Ne pozabite na zalivanje

V vročih poletnih dneh je pravilno zalivanje ključnega pomena za zdravje vaših rastlin. V primeru, da ni dežja, Metka Ternjak Gomboc priporoča, da vrt zalivate največkrat dvakrat na teden (izjema so le rastline v lončkih in koritih). Zalivanje naj bo obilno, da lahko voda seže globoko in da rastline naredijo globoki koreninski sistem. Kjer je le mogoče, uporabljate zastirko, ki preprečuje izsuševanje in poskrbi, da plevel ne raste. Ne pozabite, da je v vročih dneh potrebno poskrbeti za dobro zračenje in senčenje tudi v rastlinjakih. Metka Ternjak Gomboc v tej hitri rastni poletni dobi predlaga, da rastline občasno pognojite z gnojilom iz koprive in gabeza.

FOTO: Bojan Mihalič

Pobiranje in shranjevanje

V poletnem času je največ dela s pobiranjem in shranjevanjem. Pridelke, ki jih ne porabite sproti, lahko vložite ali uporabite za različne omake, kot je na primer pesto, ki ga lahko pripravite iz bazilike, peteršilja, drobnjaka, česna, kopra, kapucink. Priporočljivo je, da namesto zamrzovalnika v tem času napolnite shrambo. Med poletna vrtnarska opravila spada tudi fermentiranje – ne le zelja in repe, ampak tudi različne zelenjave in zelišč z vrta. Eno izmed opravil je še sušenje različnih zelišč in začimb. Z njimi lahko pripravite kozmetične izdelke in pripravke, ki so obvezni v domači lekarni, pa tudi različne čajne mešanice. Metka Ternjak Gomboc med drugim suši še paradižnik, ki ga vloži v oljčno olje, zelenjavo in zelišča za zeliščne soli ter čebulo in česen, ki sta poškodovana po pobiranju, ter sadje.

Priprave na zimo

Čeprav poleti velikokrat potarnamo nad vročino, pa vrtičkarji zdaj ne sadijo le za sprotno uporabo, ampak morajo misliti tudi na hladnejše dneve. V tem času lahko sadite ali sejete različne sorte radiča, jesenske sorte solat, zelje in druge kapusnice, por, repo, podzemno kolerabo, črno redkev in endivijo. Še vedno je čas za setev korenčka, peteršilja, blitve, rdeče pese in nizkega fižola (predvsem tistega, ki dozori v 50 do 60 dneh).

FOTO: AV studio

Če imate vrt, njivo ali visoke grede, zagotovo ni nikoli dolgčas, saj narava vedno poskrbi za nove izzive.

Več informacij o aktualni ponudbi na Europarkovi ekološki tržnici najdete na spletni strani in družabnih omrežjih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.