17:23, pet, 9. Avg

Acun Ilicali prvič v Mariboru leta 1997, a takrat v povsem drugi vlogi, danes se vidi kot lastnik NK Maribora





Turški vlagatelj Acun Ilicali v najbolj trofejni slovenski klub NK Maribor je včeraj na novinarski konferenci v Ljudskem vrtu predstavil svoje načrte. Poudaril je, da se je za investicijo odločil zaradi nogometu naklonjenega okolja, po tem, ko je mislil vlagati tudi v klube v druge države po Evropi, a se je odločil za Slovenijo in Maribor, k čemur je zelo pripomogel tudi pogovor s predsednikom Evropske nogometne zveze, Slovencem, Aleksandrom Čeferinom.

Turek je sicer že vpet v lastniško strukturo angleškega drugoligaša Hull City in turškega velikana Fenerbahče, v katerem opravlja vlogo podpredsednika, zato se med navijači že pojavlja vprašanje, da bo Maribor zanj le razvojni klub za preostala dva kluba, ter ne bo pomemben v njegovih očeh. A Acun Ilicali opozarja, da nikakor ne bo tako. Temveč, da si želi, da bo Maribor zgodba o uspehu, tudi in predvsem na evropskih tleh.

“Razumljivo je, da so ljudje zaskrbljeni, toda vsem navijačem lahko zagotovim, da so moji nameni dobri. Menim, da Hull City in Maribor nista podobni zgodbi, saj si s slednjim želim predvsem uspeha v Evropi. Moja naloga je, da klub dobro organiziram,” je komentiral Ilicali.

Ilicali je v domovini zelo znana osebnost, predvsem kot lastnik in ustanovitelj televizijske mreže Acunmedya, ki je znana po predvajanju resničnostnih šovov in mu je prinesla bajno bogastvo. Pred tem pa je opravljal poklic športnega novinarja. In zanimivo – v tej vlogi je leta 1997 prvič prišel v štajersko prestolnico, saj je poročal s tekme drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov med Mariborom in Bešiktašem, ki so jo Turki dobili s 3:1.

Želi, da je Maribor številka ena v regiji 

“V medijskem poslu sem začel v Turčiji, tam postal številka ena, potem pa smo postali številka ena še v Mehiki, Grčiji … Znam pravilno izbrati operacije in biti uspešen. Vsem navijačem lahko zagotovim, da se bo naša ekipa v popolnosti posvetila klubu,” obljublja Ilicali, ki želi že v bližnji prihodnosti 16-kratne slovenske prvake dvigniti (vsaj) na raven zagrebškega Dinama, iz Maribora narediti največji klub v regiji.

“Naš cilj je: uspeh, uspeh, uspeh. Ampak da pridemo do uspeha potrebujemo izboljšave. Nisem čarovnik, ne morem narediti hokus pokus, in vsega spremeniti, sem pa tip lastnika, ki ga Maribor potrebuje. Rad imam nogomet, obožujem nogomet, živim za nogomet, tu nisem zaradi denarja, ves moj fokus je na uspehu,” poudari Ilicali.

Uradno še ni lastnik kluba. Maja je podpisal pismo o nameri, postopki pa naj bi bili po njegovih predvidevanjih v septembru.

Na začetku predstavitve v Ljudskem vrtu je sicer Turek spregovoril tudi o njegovem življenju, precej osebno.

“Do 25. leta sem doživel že vse slabo, kar oseba lahko doživi. Izgubil sem starše v nesreči, ko se bil sta 19. let, ločil sem se ko sem bil star 21. let, hčerka se je poškodovala, po tem sem bankrotiral. Do 24. leta nisem imel ničesar v življenju, bil sem brez staršev, brez službe in brez denarja. Prvi del mojega življenja je tako poln težkih stvarim, bil sem zelo neuspešen, v drugem delu pa sem bil uspešen.” Dodal je še, da če bi si lahko izbiral, bi imel raje, da sta starša živa, pa bi bil neuspešen v življenju in službi. “Bog mi je po 25. letu dal priložnost, v življenju sem pogumen, tvegam vse, kot imam občutek, da bo nekaj uspešno,” je o svojem življenju dejal Ilicali, čigar premoženje Forbes ocenjuje na 100 milijonov evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.