19:20, pet, 9. Avg

V Črni na Koroškem in okolici se v turističnem tednu obeta živahno dogajanje





Koroški turistični teden v Črni na Koroškem je ena najstarejših tovrstnih prireditev pri nas. Letošnja že 68. izvedba se začne danes, vse do 18. avgusta pa so občina, društva, druge organizacije in posamezniki zasnovali pester program z več kot 70 športnimi, kulturnimi, družabnimi in zabavno-glasbenimi prireditvami.

Potem ko jim je lani ujma odnesla to tradicionalno prireditev, se v Črni veselijo vnovičnega turističnega tedna. “Ljudje si v Črni jemljejo dopuste, da se udeležijo dogodkov v turističnem tednu. To je tradicija, radi gremo na različne dogodke,” je ob predstavitvi dogajanja prejšnji teden povedala podpredsednica Turističnega društva Črna Nika Skudnik.

Program je po njenih besedah zasnovan tako, da pokriva vse starostne skupine. Dogodki so tradicionalni in sodobni, vsako leto, kot je dodala, namreč prisluhnejo tudi željam mladih in povabijo glasbene skupine, ki pritegnejo mlade. V Črni in okolici bo tako v času turističnega tedna nastopilo kar nekaj glasbenih zasedb, uvodna zabava danes zvečer pa bo posvečena vsem prostovoljcem, ki so nudili pomoč v času poplav, je razvidno iz programa prireditev.

Del dogajanja v Koroškem turističnem tednu bo tudi ta čas največji športni dogodek na Koroškem, četrti K24 ultra trail, na katerem danes in v soboto pričakujejo skoraj 900 tekačev iz 25 držav. Ti se bodo na treh trasah, dolgih 100, 50 in 24 kilometrov, pomerili na teku po okoliških hribih in deloma tudi v rudniškem rovu. V Črni in okolici pa bodo tekli tudi v nedeljo, ko organizirajo 41. maraton kralja Matjaža.

Tradicionalni kramarski sejem vedno privabi veliko ljudi

Veliko obiskovalcev pričakujejo tudi na osrednjem dogodku turističnega tedna, tradicionalnem kramarskem sejmu, ki bo 15. avgusta, sicer pa turistični teden prinaša razstave in razprave, literarni večer, kulinarične in etnološke dogodke, astronomsko opazovanje neba, pohode, tradicionalno nogometno tekmo med ekipami debelih in suhih, šahovski in teniški turnir ter lovsko tekmovanje in plezanje.

Pred načrtovanim jesenskim rušenjem nekdanje bolnišnice v Črni se bodo srečali tisti, ki so se v njej rodili, napovedano je tudi srečanje koroških županov, srečanje črnjanskih doktorjev znanosti, mednarodno srečanje ljubiteljev starodobnikov, mednarodno srečanje folklornih skupin in na koči na Grohatu pod Raduho tudi že tradicionalno srečanje Črnjanov in Solčevanov.

Z dogodki turističnega tedna se bodo med drugim spomnili tudi slikarja Leandra Fužirja in skladatelja Mojmira Sepeta, načrtujejo projekcijo nekaterih kratkih filmov z nedavnega slovenjgraškega festivala Shots, načrtovanih pa je tudi več dogodkov v okviru čezmejnega projekta UmetnoST.KunST, med drugim celodnevno kiparjenje iz lesa, ki so ga naplavile poplave.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.