19:12, pon, 12. Avg

Poletni lutkovni pristan s 14 predstavami iz več držav





Lutkovno gledališče Maribor (LGM) napoveduje 35. Poletni lutkovni pristan, ki bo od 17. avgusta do 1. septembra ponudil 14 različnih uprizoritev iz različnih držav. V okviru festivala bosta dve premieri, letos prvič bo ena od predstav izvedena tudi v sodelovanju s festivalom Dnevi poezije in vina.

“Videli bomo same fine stvari, kot se za pol okroglo obletnico spodobi,” je na današnji novinarski konferenci povedala organizacijska vodja festivala Tanja Lužar.

Skupno s ponovitvami je na programu 17 predstav. “Ob Sloveniji bomo gostili gledališča s Finske, Slovaške, Madžarske in dve gledališči iz Italije. Predstave bodo za vse starostne skupine, torej od najmlajših do odraslih,” je pojasnila.

Del predstav bo izvedenih na prostem, z osrednjim prizoriščem v Avditoriju LGM. Kot vsako leto se Poletni lutkovni pristan povezuje z drugimi akterji v mestu in tako bo ob nedeljah predstava v okviru programa Artkamp v Mestnem parku, ena predstava pa bo pred Umetnostno galerijo Maribor (UGM). Lani so začeli gostovati še na kopališču Mariborski otok, kjer bosta letos ustvarjalna delavnica in predstava japonskega gledališča kamišibaj.

Zvočni sprehod Potepini po prenovljeni poti ob Dravi

Poleg predstav in ustvarjalnih delavnic ponuja festival tudi zvočni sprehod Potepini po prenovljeni poti ob Dravi.

Na festivalu bodo kot običajno izbirali najboljšo predstavo po izboru občinstva, ki bo prejela nagrado zlata žirafa. “Tudi letos bomo festival zaključili tako, da se bo zlil s festivalom Platforma sodobnega plesa, pri čemer smo kot presečno množico izbrali domačo uprizoritev za najmlajše Tok, tok, tok,” je še povedala Lužar.

Predstava za odrasle Gluha republika bo izvedena v sodelovanju s festivalom Dnevi poezije in vina, kjer bo avtor besedila, ameriški pesnik ukrajinskega rodu Ilya Kaminsky eden od osrednjih gostov. “Predstavo smo pripravljali še pred začetkom vojne v Ukrajini, a smo se potem odločili, da jo ohranimo na repertoarju. Pokazalo se je namreč, da je razlogov za take vrste predstavo, ki govori o diktaturi, ne specifično o eni vojni, ampak o vojnah nasploh, žal iz dneva v dan več,” je povedala direktorica LGM Katarina Klančnik Kocutar.

Mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v tem prostoru

Zadnji dan Poletnega lutkovnega pristana, ki velja za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v tem prostoru, bo premiera ulične različice predstave Princesa na zrnu graha. Znana pravljica Hansa Christiana Andersena je nastala na temeljih ulične predstave izpred skoraj dveh desetletij, pri čemer je tokrat avtorica likovne podobe Sabina Šinko, režiserka pa takrat in danes Andreja Kovač. V dvorani je bila premierno izvedena maja.

“Upamo, da bo ljudem še vedno všeč. Ulične predstave imajo druge vrste kakovost, saj je povezava med občinstvom in predstavo drugačna kot v dvorani. Sicer je imela že dvoranska verzija določene momente, ki so to nakazovali, vendar si obetamo, da bo to zunaj na ulici še bolj fino,” je povedala Klančnik Kocutar.

Premierno bo na festivalu zaživela tudi prva predstava v novi sezoni LGM. To je predstava za najmlajše Dobro jutro, travnik v režiji Nike Bezeljak in likovni podobi Ajde Sitar. Prinaša pesniško raziskovanje življenja na travniku in ob travniških mlakah z živo glasbo in lutkami. Režiserka Bezeljak jo imenuje kar “lutkovni koncert”, saj zajema osem še nikoli doslej uglasbenih pesmi Anje Štefan, glavna povezovalna nit pa so njene uganke. Predstava je nastala v koprodukciji Kulturno-umetniškega društva Moment in LGM v partnerstvu s Siti teatrom BTC Ljubljana. V Mariboru bo premiera 23. avgusta, v Ljubljani 5. oktobra.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.