18:14, sre, 14. Avg

V Puklavec Family Wines začeli rekordno zgodnjo trgatev





V ormoško-ljutomerski kleti Puklavec Family Wines so danes začeli letošnjo trgatev. Vremenske razmere so poskrbele, da je to najzgodnejša trgatev v zgodovini, so sporočili.

“Vreme je zaveznik in mentor vinogradnikov, tako da nas je tudi letos naučilo nekaj novega,” je povedal glavni skrbnik vinogradov kleti Puklavec Family Wines Branimir Žličar.

Po njegovih besedah gre za rekordno zgodnjo trgatev: “Vedeli smo, da bo trgatev zgodnja, a so nas pogoji v naravi vseeno presenetili,” je dejal. Zgodnjo trgatev so načrtovali, a je bila kljub temu še zgodnejša, saj so jo sprva predvideli 19. avgusta.

“Vzorci iz laboratorija so pokazali, da je grozdje optimalno za trgatev, tako da smo se morali hitro odzvati,” je dodal. Vseeno upa, da se bodo vremenski pogoji umirili in se bo trgatev upočasnila.

Glavni enolog kleti Puklavec Family Wines Luka Radiček je pojasnil, da so danes začeli obirati modri pino za klasično penino. “Parametri za trgatev so po pričakovanjih in resnično popolni za penine, je pa trgatev tri tedne hitrejša,” je dejal.

Grozdje danes trgajo v dveh vinogradih Grlica in Vrtec

Grozdje danes trgajo v dveh vinogradih Grlica in Vrtec, nadaljevanje pa je odvisno od laboratorijskih podatkov. “Vsak dan spremljamo dogajanje in glede na analize se bomo odločili, kako naprej. Verjetno sledi rumeni muškat ali pa nadaljujemo z modrim pinotom,” je povedal Radiček.

Prvi dan trgatve je bilo v vinogradih 31 obiralcev, ki so pobrali osem ton grozdja. “Pozna se, da je vinograd prizadela pozeba, a bolj natančne indikatorje bomo imeli po prvem tednu obiranja. Zdaj je še prehitro za napovedi,” je glede količine pridelka dejal Radiček.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.