04:23, pet, 16. Avg

To soboto bo Agencija za varnost prometa ponovno delila vodo in ozaveščala voznike na 15 avtocestnih počivališčih





Na to prometno zelo obremenjeno soboto, 17. avgusta, bodo med 11. in 18. uro promotorji prometne varnosti na glavnih avtocestnih počivališčih voznikom ponovno delili vodo in preventivna gradiva za večjo varnost na naših cestah.

Ta konec tedna se nadaljuje vročinski val, na naših cestah pa se pričakuje tudi visoka gostota prometa in povečano število tovornih vozil. Številni domači in tuji turisti se vračajo domov po praznikih, končujejo se tudi poletne šolske počitnice v nekaterih nemških zveznih deželah.

Zastoji, dela na cestah in spremembe voznih razmer zaradi neviht ali toče dodatno vplivajo na vozne sposobnosti. Vse to od vseh udeležencev v prometu zahteva večjo previdnost in defenzivno vožnjo. Zato bodo na to prometno zelo obremenjeno soboto, 17. avgusta, med 11. in 18. uro promotorji prometne varnosti na glavnih avtocestnih počivališčih voznikom ponovno delili vodo in preventivna gradiva za večjo varnost na naših cestah.

Razdeljevanje vode in ozaveščevalnega gradiva. Vir: Javna agencija za varnost prometa

Agencija za varnost prometa voznike poziva, naj se na pot skrbno pripravijo in seznanijo o morebitnih cestnih zaporah. Odložite mobilni telefon in druge naprave, ki motijo vašo pozornost med vožnjo, upoštevajte razmere v prometu, vozite na ustrezni varnostni razdalji in s prilagojeno hitrostjo. Za volan vedno sedite trezni. V primeru zastojev na avtocestah in hitrih cestah ne pozabite na pravilno ustvarjanje reševalnega pasu. Vedno in brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti. V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci.

Vozniki dobijo pitno vodo. Vir: Javna agencija za varnost prometa

Tako na daljši kot na krajši vožnji pa je prav za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Posebno daljše vožnje so fizično in psihično naporne, utrujenost in zaspanost pa močno povečata možnost za nastanek prometne nesreče. Med daljšo vožnjo poskrbite za redne postanke in za ustrezno osvežitev v poletni vročini. Vozniki naj imajo pri sebi vedno dovolj tekočine zase in za sopotnike. Zadostna količina vode je še posebej pomembna v primeru zastojev.

V prejšnji preventivni akciji pred tremi tedni je Agencija za varnost prometa razdelila približno 4.900 plastenk vode in 4.000 letakov.

Že to soboto med 11. in 18. uro se lahko na teh 15 lokacijah ponovno oskrbite z vodo in preventivnimi nasveti

· Ravbarkomanda, obe smeri
· Šentilj, obe smeri
· Voklo, obe smeri
· Lopata, smer Ljubljana
· Obrežje, smer Ljubljana
· Starine, obe smeri
· Hrušica, smer tunel Karavanke
· Lom, obe smeri
· Murska Sobota, obe smeri

Agencija za varnost prometa želi vsem udeležencem v prometu varno in srečno vožnjo.

Nekaj osnovnih pravil za varno udeležbo v prometu

· Ob vsakem zastoju ustvarimo reševalni pas. V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti ali hitri cesti morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas. Pravilno razvrščanje ob zastoju je na avtocesti ključnega pomena, saj lahko reši življenje!

· Brez izgovorov poskrbite za dosledno uporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih in dosledno pripetost vseh potnikov na vsaki, tudi najkrajši poti.

· V parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci.

· Počitniška brezskrbnost naj se ne odraža v prometu – prometna pravila in razmere na cesti vozniki dosledno upoštevajte ter bodite še posebej pozorni na najbolj ranljive udeležence na cesti – pešce, kolesarje, voznike e-skirojev, mopediste in motoriste.

· Vožnja je zahtevno opravilo, zato se res osredotočite nanjo. Ne uporabljate mobilnega telefona! Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji. Le pet sekund osredotočenosti na telefon pomeni, da boste pri hitrosti 60 km/h prevozili razdaljo več kot 83 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa več kot 180 metrov. Gre za podobno tveganje, kot če bi to pot prevozili z zaprtimi očmi.

· Pot dobro organizirajte in načrtujte, preverite delovanje vašega vozila, za kar lahko poskrbite s preventivnim pregledom v servisni delavnici. Preverite razmere na cestah in morebitne cestne zapore. Naredite si načrt potovanja in preverite veljavnost dokumentov. Preverite pogoje vstopa v posamezno državo.

· Prtljaga naj bo v vozilo zložena pravilno in varno pritrjena; zagotovite dobro preglednost skozi vsa okna in ogledala. Ker bo vozilo zaradi prtljage dodatno obteženo, pred odhodom preverite ustreznost tlaka v pnevmatikah.

· Poskrbite za zadostne količine vode za vse potnike v vozilu.

· Na daljši vožnji poskrbite za redne počitke.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.