18:19, pet, 16. Avg

VIDEO: Na Ptuju se začenjajo 17. Rimske igre





Ptuj se bo danes z večernim odprtjem za tri dni že 17. leto zapored spremenil v rimski Poetovio, saj se v najstarejšem slovenskem mestu začenjajo Rimske igre. Več kot 800 udeležencev iz sedmih držav bo predstavljalo življenje in običaje iz obdobja pred 2000 leti, ko je bil kraj veliko trgovsko in obrtno središče.

Mesto bodo tako do konca tedna napolnili gladiatorji, legionarji, senatorji in drugi starodavni liki, z eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope pa po besedah predsednika Društva Poetovio LXIX Andreja Klasinca obujajo zgodbe, stare več kot dve tisočletji, ter predstavljajo zgodovino najstarejšega slovenskega mesta.

Osrednje dogajanje bo v soboto, ko bo osrednja povorka v starem mestnem jedru Ptuja, spremljevalno dogajanje pa bo na mestni tržnici.

Vse dni pa bo v rimskem kampu Poetovio nedaleč od mestnega središča znova potekala predstavitev življenja v starem Rimu. Tam bo tudi rimski tabor z legionarji, gladiatorji in barbari, z otroškim taborom pa bodo spet poskrbeli za najmlajše obiskovalce. Precej bo kulinaričnih dobrot, na štirih hektarjih velikem prostoru pa bodo svoje spretnosti iz antičnega obdobja prikazovali udeleženci posameznih skupin.

Dogodek se bo zaključil v nedeljo z družinskim dnevom, ko se bodo obiskovalci lahko zabavali na rimski način, z rimskimi trgatvami in slovesnim zaključkom, na katerem bodo med drugim posvetili glavni steber za naslednje, 18. Rimske igre.

Po Klasinčevih besedah letos v treh dneh tudi po zaslugi napovedanega lepega vremena pričakujejo med 5000 in 7000 obiskovalcev, zlasti sobota je vselej zelo dobro obiskana. Nekaj gostov prihaja tudi iz tujine, a pri teh gre predvsem za resnične ljubitelje antičnega obdobja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.