14:25, sob, 17. Avg

V Mariboru zopet čas za Poletni lutkovni pristan





Lutkovno gledališče Maribor (LGM) prireja 35. Poletni lutkovni pristan, na katerem bodo letos poleg slovenskih lutkovnih ustvarjalcev gostovali še lutkarji iz Finske, Italije, Slovaške, Madžarske in Francije. Na programu je 14 uprizoritev, v okviru festivala bosta izvedeni tudi dve premieri.

Dogajanje se pričenja danes z interaktivno zvočno potjo ob Dravi Potepini, predstavo iz Italije Všeč mi je ter ustvarjalno delavnico na kopališču Mariborski otok.

Osrednje prizorišče Poletnega lutkovnega pristana je Avditorij LGM, ob nedeljah bo lutkovna predstava v okviru programa Artkamp v Mestnem parku, ena predstava bo pred Umetnostno galerijo Maribor (UGM).

Izbirali bodo najboljšo predstavo po izboru občinstva

Na festivalu bodo kot običajno izbirali najboljšo predstavo po izboru občinstva, ki bo prejela nagrado zlata žirafa.

“Videli bomo same fine stvari, kot se za pol okroglo obletnico spodobi,” je povedala organizacijska vodja festivala Tanja Lužar. “Predstave bodo za vse starostne skupine, torej od najmlajših do odraslih,” je pojasnila.

Zadnji dan Poletnega lutkovnega pristana, ki velja za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo v tem prostoru, bo premiera ulične različice predstave Princesa na zrnu graha. Znana pravljica Hansa Christiana Andersena je nastala na temeljih ulične predstave izpred skoraj dveh desetletij, pri čemer je tokrat avtorica likovne podobe Sabina Šinko, režiserka pa takrat in danes Andreja Kovač. V dvorani je bila premierno izvedena maja.

Premierno bo na festivalu zaživela tudi prva predstava v novi sezoni LGM. To je predstava za najmlajše Dobro jutro, travnik v režiji Nike Bezeljak in likovni podobi Ajde Sitar. Prinaša pesniško raziskovanje življenja na travniku in ob travniških mlakah z živo glasbo in lutkami. Režiserka Bezeljak jo imenuje kar “lutkovni koncert”, saj zajema osem še nikoli doslej uglasbenih pesmi Anje Štefan, glavna povezovalna nit pa so njene uganke. Predstava je nastala v koprodukciji Kulturno-umetniškega društva Moment in LGM v partnerstvu s Siti teatrom BTC Ljubljana. V Mariboru bo premiera 23. avgusta, v Ljubljani 5. oktobra.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.