06:19, ned, 8. Sep

FOTO in VIDEO: V Mariboru danes odprli novo avtobusno linijo G5 Rotovž, trasa tudi čez Koroško cesto in Glavni trg





Na Glavnem trgu v Mariboru so danes župan MO Maribor Aleksander Saša Arsenovič, podžupan MO Maribor Samo Peter Medved in direktor podjetja Marprom Ranko Šmigoc predstavili novo avtobusno linijo G5 Rotovž.

Nova glavna linija G5 bo povezovala ključne točke mesta – Glavni trg in Trg revolucije (preko Glavnega mostu), nakupovalno središče Europark, UKC Maribor, študentski kampus na Gosposvetski ulici, vozila pa bo po Koroški cesti in Glavnem trgu. Vključevala bo tudi parkirni prostor Park & Ride (P&R) pod Koroškim mostom, s čimer se želi spodbuditi uporabo javnega prevoza in zmanjšati prometne zastoje v mestu. Za izboljšanje dostopnosti in udobja bodo vzpostavljena nova postajališča pri Europarku, na Glavnem trgu in pri osrednji tržnici.

Prevozi na novi liniji, na kateri bosta vozila dva nova električna avtobusa, bo od 21. avgusta do 9. septembra 2024 brezplačen.

Nova linija, ki bo v celoti elektrificirana (na njej bosta vozila dva nova električna avtobusa dolžine 9,5 metra) je tudi odgovor na pobude občanov MČ Koroška vrata za izboljšanje dostopnosti tega dela mesta do UKC Maribor po zaprtju Koroške ceste in Glavnega trga za promet.

Saša Arsenovič, župan MO Maribor, je dejal, da je nova avtobusa linija dokaz tega, da želijo mesto narediti še bolj dostopno za vse, tudi tam, kjer je bilo do sedaj malo slabše. zato s to linijo povezujejo študentski kampus s centrom mesta. Linija pa povezuje tudi druge točke, od Koroške ceste preko Glavnega trga in Starega mosta na drugo stran Drave. Stal bo tudi pri osrednji tržnici, ob poti tudi večjih kulturnih ustanov. Prevozi na novi liniji, na kateri bosta vozila dva nova električna avtobusa, bo od 21. avgusta do 9. septembra 2024 brezplačen. Župan je še poudaril, da si želi, da bo čim več ljudi se peljalo ne samo po tej liniji, ampak, da bodo uporabljali avtobusni prevoz tudi po prenovi javnega mestnega potniškega prometa v Mariboru.

Podžupan Samo Peter Medved je povedal, da že ime linije (G5 Rotovž), pove, da bo linija vozila mimo Rotovža, skozi mestno jedro, Glavni trg in Koroško cesto: “Ta linija nadomešča zdajšnjo linijo 8 in bo povezovala vzhod in zahod, to je tisto, kar so si občani v tem delu želeli.” Celotni njegovi izjavi prisluhnite spodaj.

Direktor Marproma Ranko Šmigoc je ob tem pojasnil, kako točno bo omenjena nova avtobusna linija potekala. Poglejte si njegovo izjavo spodaj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.