13:14, pet, 23. Avg

V Mariboru: Ženske zmerjale otroke romskega porekla, ena mamice zalila z vodo





Spori med sosedi niso redki, saj lahko različni življenjski slogi, potrebe in pričakovanja hitro privedejo do nesoglasij. Pogosto so v teh konfliktih vpleteni otroci, katerih igra in glasnost lahko zmotita sosede, ki pričakujejo mirno okolje. Čeprav gre običajno za povsem nedolžno otroško vedenje, lahko to sproži napetosti in neprijetne situacije, kot je razvidno iz nedavnega dogodka v soseski v Mariboru. Na nas se je obrnila mamica, ki živi v soseski Pod Pekrsko gorco.

Šuš, šuš, spravite se domov, dojenčki.”

Mamica, ki se je obrnila na nas, nam je dejala: “V sredo, 14. avgusta 2024, ob 20.55 uri je bila pika na i, ko je gospa iz soseske začela nadlegovati otroke, ki so se vozili s skiroji in kolesi. “Šuš, šuš, spravite se domov, dojenčki. Ne vidite, koliko je ura? Da vas več ne vidim!” je kričala. Eden izmed otrok je kasneje povedal, da jim je celo zagrozila, da jih bo ubila, če se še enkrat peljejo mimo nje. Otroci so se prestrašili in nekateri so v solzah pritekli domov.”

Seveda so starši nato stopili do gospe, da bi jo vprašali, zakaj se spravlja na otroke, ki so se le nedolžno igrali. Vendar se je gospa začela razburjati, skupaj z drugimi ženskami iz njenega bloka.

Otroke romskega porekla so zmerjale z žaljivkami in trdile, da plačujejo njihova stanovanja. Prav tako so trdile, da so vsi starši nevzgojeni, otroke pa so zmerjale s šmrklji. Ena izmed gospa je celo polivala vodo po otrocih.

“Otroci so otroci, ne glede na to, od kod prihajajo.  Jasno je razvidno, da jih moti prisotnost otrok. Trditev, da otroci kvarijo dvigala in da stanovalci plačujejo popravila, ne drži, saj so oskrbovana stanovanja ločena od ostalih, celo hodniki niso skupni. Ena izmed žensk v bloku redno žali ljudi, grozi otrokom, napada hišnika, poštarje ter tiste, ki parkirajo na “njenem” parkirišču. Otroci se po njenem mnenju ne smejo igrati ali voziti po pločniku mimo njenega bloka,” pove mamica.

Glede na to, da v tej soseski večinoma živijo mlade družine, je logično, da bodo otroci glasni sredi dneva, poudari:  “Če si nekdo želi mir, se ne vseli med mlade družine, ampak si poišče stanovanje nekje drugje, kjer vlada mir in tišina. Otrokom ni treba prenašati takšnih žalitev in ustrahovanja.”

Želijo si, da bi gospe v soseski našle več razumevanja za mlade otroke, ki se le zabavajo in uživajo v svojem otroštvu. “Le s spoštovanjem in strpnostjo drug do drugega bomo lahko skupaj ustvarili prijetnejše in bolj harmonično okolje, kjer bodo otroci lahko brezskrbno odraščali, sosede pa bodo živele v miru. Le tako bomo lahko v prihodnosti živeli bolje in bolj povezano kot skupnost.”

Obrnili smo se na PU Maribor, kjer so nam dejali: “Mariborski operativno komunikacijski center je bil v sredo, 14. avgusta 2024, okrog 21.30 ure, obveščen o vpitju oseb na območju Policijske postaje Maribor II. Na kraju so policisti z zbiranjem obvestil ugotovili, da so se na igralih igrali otroci, ki so bili glasnejši. Prav tako je bilo na kraju ugotovljeno, da je 73-letna oseba kršila določila 20. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZJRM-1) in je bil v tej zvezi zoper njo uveden prekrškovni postopek.”

Druge novice

Comment

  • Rebeka Kobal

    23 avgusta, 2024

    Problem so romi. Žal ne sodijo v naše okolje! V Tušu na Poljanah so celo nekaj časa nazaj z nožem zabodli varnostnika,..ste že pozabili?!
    Pa ne samo Romi,..problem so vsi ostali (Albanski, Bosanski itd. prišleki),..ko moški dela,..zraven pa privleče vagon familije,..vse lepo sedi doma, v stanovanjih, ki jih seveda plačujemo mi, ki delamo,..dobijo ne vem kakšne vse dodatke in jim ne pride na pamet, da bi delali,.. imajo vse zastonj,..od vrtca naprej,… mi pošteni državljani pa preobračamo položnice, ki jih je vedno težje plačati. Zato pa država tone,.. sramota,.. da nam pri nas, na naši rodni zemlji, za katero so naši sorodniki umirali, diktirajo raznorazni kosovski Albanci, Romi itd!!!?,.. Ja oprostite,.. DOVOLJ JE!!!!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.