23:14, pet, 23. Avg

FOTO: Pri Hrgovi domačiji v Vitomarcih pripravili že šesti Večer poezije in vina na vasi





V Vitomarcih so pri Hrgovi domačiji sinoči pripravili Večer poezije in vina na vasi, že šesti po vrsti. Posvetili so se poeziji, v središče pa postavili pesmi v maternem jeziku, hkrati pa tudi v jeziku osrednje gostje – danske pesnice, ki je sicer častna gostja letošnjega ptujskega festivala Dnevi poezije in vina.

Prireditev je vodila Valerija Ilešič Toš iz KUD Vitomarci. Za dogodek v Vitomarcih je poskrbel KUD Vitomarci, sicer pa je spadal pod Dneve poezije in vina, za katere skrbi Beletrina.

Valerija Ilešič Toš, predsednica KUD Vitomarci, je pred dogodkom povzela dogajanje in program.

Kaja Čelan, sodelavka festivala Dnevi poezije in vina, pa je izpostavila častno gostjo in povezovanje skupnosti.

Na večeru je nastopila Recitatorska sekcija KUD Vitomarci, ta je brala pesmi slovenskih pesnikov in pesnic; zaigrali so člani tamburaškega orkestra, zapele pa ljudske pevke Društva gospodinj Vitomarci.To društvo je poskrbelo tudi za obložene kruhke in domače rogljiče.

Ljudmila Kocuvan iz Društva gospodinj Vitomarci je povedala, kaj ljudske pevke pojejo, obenem pa tudi, po čem so znane gospodinje, ki hodijo tudi na tekmovanja.

Nastopili so: Edi Kupčič iz Društva upokojencev Sveti Andraž, Aleksandra Papež iz Trnovske vasi, Jožica Vršič Novoselnik iz Dornave, Irena Toš Koren, Cirkovce, Vida Toš mlajša, Sara Kager iz občine Radenci, pesnica, ki piše pesmi v svojem narečju, in Glorjana Veber iz Celja, pesnica, urednica in performerka. Prav tako tudi Vokalno instrumentalna skupina Avis, ki je zapela ljudske pesmi.

Predstavili so tudi domače sorte vina, za kar je poskrbelo Vinogradniško sadjarsko društvo Vitomarci z Mojco Druzovič na čelu. Po dogodku je bil možen tudi ogled muzeja, za katerega je poskrbelo Društvo upokojencev Sveti Andraž Vitomarci. Tehnična podpora je bila na strani Turističnega društva Vitomarci, pri varovanju pa so pomagali gasilci PGD Vitomarci. Za med pa je posrbelo Čebelarsko društvo Vitomarci.

Na koncu so vsem članice Društva gospodinj Vitomarci postregle s hrano, Mojca Druzovič pa z vinom. Med samo prireditvijo in tudi na koncu pa je igral tudi Tamburaški orkester in Nika Rojko na klavinovi.

Velika danska pesnica Pia Tafdrup

Osrednja gostja Pia Tafdrup iz Danske je brala svoje pesmi v maternem jeziku. Nam je povedala, da ima več izdanih zbirk pesmi, v Sloveniji pa ni prvič. Zdaj ko ponovno potuje po njej in se predstavlja, ponovno vidi, kako lepa je Slovenija. Všeč ji je, da je zelena kot njena Danska. Poudarila je še, da je Danska bolj ravninska kot Slovenija, obe pa sta ji zanimivi.

Pia Tafdrup se je rodila leta 1952 in je odraščala v prvinskem kmečkem okolju na severu otoka Zelandija. Leta 1977 je magistrirala na Univerzi v Kobenhavnu. Je ena najpomembnejših in pogosto prevajanih danskih pesnic. Napisala je več kot dvajset pesniških del, piše pa tudi prozo. Preživlja se izključno s pisateljevanjem.

Od leta 1999 dalje prejema vseživljenjsko dotacijo danskega Državnega sklada za umetnost. Je prejemnica več literarnih nagrad. Bila ji je podeljena tudi najprestižnejša skandinavska literarna nagrada – nagrada Nordijskega sveta za književnost. Je članica Danske akademije za književnost in nositeljica viteškega reda Dannebrog. Dan prej je bila na vrtu Lili Novy v Ljubljani, kje je nastopila kot osrednja gostja festivala Dnevi poezije in vina, danes bo na Velikem pesniškem branju na Vrazovem trgu na Ptuju, v soboto pa bo z njo še pogovor v Hotelu Mitra na Ptuju. V Vitomarcih pa se je predstavila z branjem ali pripovedovanjem svoje poezije v svojem jeziku. Prevode izbranih pesmi v slovenščino pa so brali Andreja Černel, Jana Ilešič in Kristijan Majer.

Kmalu več v oddaji Občinski informator na BK TV.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.