17:17, ned, 25. Avg

FOTO: Število reševanj v gorah se kljub opozorilom ne zmanjšuje





Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah v petek pri Bivaku pod Skuto s helikopterjem poskušala pomagati psu, ki je bil življenjsko ogrožen. Kljub hitri pomoči in podanim navodilom veterinarja je pes poginil.

Okoliščine kažejo na toplotni udar (možen je tudi ugriz kače)

Psi so bistveno bolj občutljivi na vročino kot ljudje in kadar temperatura okolja preseže kompenzatorne meje pasjega hladilnega mehanizma, lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara. Zato jih je v vročini potrebno še posebej varovati, še posebej v gorah nad gozdno mejo, kjer ni sence in možnosti ohladitve in kjer so dodaten vir vročine tudi pregrete skale. Če je vroče človeku, je živali še bolj. Izogibajte se temu in obvarujte živali, ki so odvisne od vas in vaših odločitev.

FOTO: PU Ljubljana

Poleg reševanja psa je policijski helikopter z dežurno ekipo v gore v zadnjih dveh dneh poletel še 8-krat

V petek na Planiko zaradi prijave bolezenskega stanja pri pohodnici in na Golarjevo peč zaradi izgubljenih pohodnikov. Včeraj pa je bilo reševanj šest. V Severni Triglavski steni in Prisojniku sta se zaradi padca iz stene pri alpinističnem vzponu poškodovala alpinista. Na Raduhi in Ojstrici sta se poškodovala pohodnika, na Rjavini in Begunjščici pa je policijski helikopter z dežurno ekipo reševal onemogle pohodnike.

FOTO: PU Ljubljana

Okoliščine kažejo, da je v Prisojniku alpinist padel zaradi odloma skale. Med padanjem je iz stene zaradi silovitosti padca iztrgal več varoval, pri tem padel celo mimo soplezalca ter obvisel na vrvi. Padanje je ustavil soplezalec, ki ga na vrvi je zadržal pod sabo. Huje poškodovan je bil odpeljan v zdravstveno ustanovo. Na Begunjščici pa sta zaradi neprimerne opreme in popolne nepripravljenosti onemogla dva slovenska pohodnika s supergami in malo vode. Po okoli 6 urah hoje sta onemogla pred vrhom gore.

FOTO: PU Ljubljana

Opozarjamo na nevarne razmere v gorah in pozivamo k večji previdnosti in odgovornosti. Da se nekdo izgubi, je onemogel, izčrpan ali pa ga je strah, pomeni, da se ni pripravil na turo, je ni načrtoval in je nikakor ni prilagodil svojim psihofizičnih sposobnostim. Tako kot pri vseh stvareh, ki se jih učimo, je tudi za gore potrebna postopnost. Začnemo s preprostimi turami, težavnost pa postopoma stopnjujemo in nabiramo kondicijo. Upoštevajte tudi vreme. Vroče je, možni so hitri vremenski preobrati. Bodite opremljeni, v gore hodite zgodaj, vsaj v dvoje in turo prilagajajte dejavnikom na poti. Če imate s sabo otroke in živali, turo obvezno prilagajajte njim in zmanjšujte tveganje za nesreče ter ogrožajoča stanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.