17:25, pon, 26. Avg

Lutkovni gledališči uspešni na evropskem razpisu Ustvarjalna Evropa





Triletni projekt Transport, ki ga vodi Lutkovno gledališče Ljubljana in v katerem sodelujejo Lutkovno gledališče Maribor ter lutkovna gledališča iz Estonije (Eesti Noorsooteater), Litve (Klaipėdos Lėlių Teatras), Poljske (Białostocki Teatr Lalek) in Češke (Divadlo Alfa Plzeň), je na nedavnem razpisu Ustvarjalne Evrope za projekte sodelovanja prejel finančno podporo v višini milijona evrov.

Šest producentov bo do prihodnjega septembra ustvarilo šest manjših samostojnih predstav v režiji Tina Grabnarja

Vse predstave bodo raziskovale, kako transportna sredstva krojijo tempo našega življenja in kakšen odtis puščajo na okolju. Obravnavali bodo različne aspekte globalne prepletenosti sveta, v katerem ne moremo več živeti izolirani drug od drugega. Posamične samostojne predstave se bodo med seboj stikale in povezovale na več nivojih, tako strukturno kot vsebinsko. Zaporedni ogled različnih predstav tega projekta bo tako ustvaril novo dramaturško celoto.

Gre torej za gledališko serijo oz. lutkovni omnibus, zato je poudarek drugega dela evropskega projekta usmerjen v gostovanja na različnih evropskih festivalih, kjer se bo hkrati predstavilo več predstav projekta Transport.

Projekt Transport ni zavezan trajnostnim načelom zgolj vsebinsko, temveč tudi produkcijsko

Partnerji pripravljajo majhne in mobilne predstave – eno od pomembnejših vprašanj, ki jih odpira projekt, se nanaša na prihodnost gledaliških gostovanj. Izdelava scenografij in lutk se je pričela maja v Lutkovnem gledališču Maribor, kjer so v delavnicah gledališča sodelovali in izmenjali znanje mojstri različnih profilov iz partnerskih gledališč. V Lutkovnem gledališču Maribor bo 19. septembra letos prva premiera v okviru projekta, z naslovom Transport: Tovor. Predstavo si bo mogoče ogledati tudi konec septembra v Ljubljani v okviru festivala Lutke 2024. Celoten omnibus bo slovenska publika lahko prvič videla oktobra 2025 v okviru Evropske prestolnice kulture GO! 2025, kjer ga bo predstavila partnerska organizacija CTA Gorizia na festivalu Alpe Adria Puppet Festival.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.