15:17, tor, 27. Avg

Zavarovalnice prejele za več kot 2.800 milijonov EUR premij





Struktura slovenskega zavarovalnega trga je bila lani z vidika zavarovalnih vrst in poslovnih subjektov precej podobna tisti iz leta prej. Drugo leto zapored so zavarovalne odškodnine rasle hitreje kot premije.

Pri strukturi zavarovalnega trga brez večjih sprememb

V prejšnjem letu je delovalo 12 zavarovalnic s sedežem v Sloveniji in 8 zavarovalnic, ki so pri nas poslovale prek svojih podružnic. Štiri največje zavarovalnice so skupno obračunale več kot 75 % vseh bruto zavarovalnih premij in odškodnin.

Struktura slovenskega zavarovalnega trga je bila z vidika zavarovalnih vrst in poslovnih subjektov precej podobna tisti iz leta 2022. Večji delež bruto premij (78 %) in tudi bruto odškodnin (85 %) je bil znova obračunan fizičnim osebam.

Zavarovalne odškodnine rasle hitreje kot premije

Zavarovalnice so lani obračunale skupno za 2.869,8 milijona EUR bruto premij (za 9,5 % več kot leto prej) in za 2.116,5 milijona EUR bruto odškodnin (za 22,8 % več).

K skupnemu znesku obračunanih premij je največji delež prispevalo prostovoljno zdravstveno zavarovanje (22,8 %), sledili sta življenjsko zavarovanje (22,6 %) in zavarovanje kopenskih motornih vozil (16,0 %).

vir: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.