19:22, pet, 30. Avg

FOTO: Predstava Gracije v Mariboru, ob uradni otvoritvi 18. festivala Platforma sodobnega plesa, požela stoječe ovacije





S stoječimi ovacijami in bučnim aplavzom je sinoči občinstvo nagradilo predstavo Gracije, večkrat nagrajene italijanske koreografinje Silvie Gribaudi, ki je v Lutkovnem gledališču Maribor uradno odprla 18. Festival Platforma sodobnega plesa. Festival, ki bo trajal do sobote 31. 8. 2024, se danes nadaljuje s festivalsko premiero Telo kot neprehojena pokrajina, zaključuje pa jutri na Židovskem trgu s plesno predstavo Eno samo telo ni dovolj (BE/SI) na prostem.

Da Platforma sodobnega plesa predstavlja pomemben dogodek v koledarju mesta, je sinoči v pozdravnem nagovoru izpostavil tudi Gregor Reichenberg, podžupan Mestne občine Maribor: “Za Mestno občino Maribor je velika čast, da lahko gostimo tako pomemben mednarodni festival, ki daje prostor in priložnost sodobnemu plesu, da se izraža in razvija. Vesel sem, da naše mesto odpira vrata tej umetnosti in podpira ustvarjalce, ki skozi gibanje raziskujejo in izražajo svoje poglede na svet. Prav zaradi takšnih dogodkov postaja Maribor mesto kulturne raznolikosti in umetniškega raziskovanja.”

FOTO: Saša Huzjak

Predstava Gracije (IT) je sinoči s svojo unikatno kombinacijo humorja, elegance in drznosti poskrbela za izjemno vzdušje v polni dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, kjer so se prepletali smeh, čustva in globoka povezanost med gledalci in plesalci.

“To je naša 188. ponovitev predstave od premiere leta 2018. Z njo smo gostovali na številnih odrih po svetu, nad odzivom občinstva v Mariboru pa smo zelo navdušeni,” je po sinočnji predstavi povedala Silvia Gribaudi, večkrat nagrajena italijanska koreografinja, ki s svojim neposrednim in empatičnim komičnim slogom, prestopa meje plesa, gledališča in uprizoritvenih umetnosti. Njene produkcije so bile predstavljene na številnih nacionalnih in mednarodnih festivalih.

FOTO: Saša Huzjak

“Izjemno lepo je videti polne dvorane, zadovoljne izvajalce in občinstvo. Prvi plesni dogodki so dober dokaz, kako sodobna plesna umetnost povezuje tako različne generacije, umetniške zvrsti, žanre kot tudi ljudi. Anamaria Klajnšček se je poglobila v ženske arhetipe in očarala publiko v Sodnem stolpu. Gostovanje plesnega paviljona v sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije je včeraj na Glavnem trgu povezal slovenske ustvarjalce iz Ljubljane, Kranja, Celja in Maribora. Bučen aplavz in stoječe ovacije so pa najlepša zahvala za izvajalce in za nas organizatorje. Raznolikost povezovanja v harmoniji, bi lahko označili letošnjo Platformo sodobnega plesa,” pove Mojca Kasjak, umetniška in programska vodja 18. festivala Platforma sodobnega plesa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.