09:21, ned, 1. Sep

Obeležitev Vranovega leta v svobodo





Včeraj je bil v Ožbaltu dan spomina na enega izmed pomembnih trenutkov v zgodovini območja – Vranovo leto v svobodo. 30. avgust je bil poseben datum za lokalne prebivalce, saj je obeleževal dan, ko je leta 1944 3. bataljon Šercerjeve brigade pod vodstvom pobeglega vojnega ujetnika Ralpha F. Churchesa uspešno osvobodil 80 britanskih vojnih ujetnikov. Ti so bili v tistem času zaprti na odseku proge 600 metrov nad HC Ožbalt, kjer so izvajali vzdrževalna dela za nemške sile.

Dogajanje se je začelo v Mednarodnem raziskovalnem centru druge svetovne vojne Maribor – Melje STALAG XVIII D, kjer je potekalo srečanje udeležencev. Sledila je spominska slovesnost v Ožbaltu, ki so se je udeležili tudi člani mednarodnega društva WW2 ELMS, z ustanoviteljem in direktorjem Rogerjem Stantonom na čelu. Na dogodku bodo prisotni tudi dve Američanki in pet Britancev, ki bodo spremljali raziskovanje mednarodne spominske poti zavezništva Vranov let.

Roger Stanton se je leta 2015 srečal z Eduardom Vedernjakom, predsednikom in pobudnikom Društva Vranov let ter avtorjem istoimenskega projekta. Vedernjak je raziskovalec, ki je s svojimi spoznanji o vojni zgodbi osvojil Stantona, ki je leta 2016 predlagal paket filmov za Channel 4, vključno z dokumentarcem „Vranov let Slovenija – Escaping Hitler“ in „The Crow’s Flight Slovenia“.

Po spominski slovesnosti so pripadniki Slovenske vojske izvedli pohod po mednarodni spominski poti zavezništva Vranov let, ki vodi od Ožbalta do partizanskega letališča Otok pri Metliki. Prvi del pohoda bo potekal od 31. avgusta do 5. septembra, ko bodo vojaki prehodili del poti od Ožbalta do Geometrijskega središča Slovenije (GEOSS). Po operativnem premoru bo drugi del poti od GEOSS do Otoka pri Metliki izveden od 24. do 28. septembra. Na pohodu pričakujejo tudi vojake narodov osvobojenih ujetnikov iz Avstralije, Nove Zelandije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.