12:19, ned, 1. Sep

FOTO in VIDEO: Članice Društva žena Tisa Ptujska Gora so v Starotrški hiši pripravile jedi, kot so jih naredile nekoč njihove babice





Članice Društva žena Tisa Ptujska Gora so pripravile domače jedi, kot so jih pripravljali nekoč in še v marsikaterem gospodinjstvu na Ptujski Gori in v okolici še danes. Med jedmi so se znašle tudi take, ki so ponekod že utonile v pozabo.

Ana Tominc, predsednica Društva žena Tisa Ptujska Gora, in članice društva so se res potrudile. V Starotrški hišđi na Ptujski Gori so namreč poskrbele med občinskim praznikom občine Majšperk za slastne dobrote, kot so jih nekoč delala njihove babice. Več jedi so naredile doma, nekaj pa v Starotrški hiši. Napovedala pa je še, da bodo pozimi imele tudi tečaje.

Med jedmi so nekatere res izstopale. Npr. juha iz sliv, ki jo v teh krajih imenujejo kar slivovček. Skuhala jo je Marija Petek, prav tako članica Društva žena Tisa Ptujska Gora. Povedala je, da v teh krajih delajo tudi jabolčno juho. Pa tudi osnovni recept za slivovo juho.

Tokrat je bil na mizi tudi tamerli, ki je že malo bolj znana jed. To jed so nekoč pekle babice ob dnevih, ko na mizi ni bilo mesa. Zaseko so vroče segrela, nato pa ulila nanjo testo kot za šmorn, cesarski praženec. Ko je bilo dobro zapečeno, so običajno potrosile gor še drobnjak. To ni bilo pecivo, saj je bilo slano in mastno.

Društvo žena Tisa Ptujska Gora je na predstavitev jedi povabilo tudi zeliščarko Nežko Strlič, ki jim je predstavila nekaj zelišč, hkrati pa tudi namaze iz skute in čemaža v olju, ki jima je dodala še druge sestavine. Tokrat blitvo in komarček.

Sicer pa društvo skrbi tudi za okolico Starotrške hiše, med drugim tudi za visoke grede, v katerih imajo nekaj rož, predvsem pa raznovrstna zelišča. Nada Fišer je povedala več o tem. Zeliščni vrt namreč urejajo vse leto.

Še fotoutrinki s srečanja članic Društva žena Tisa Ptujska Gora:

Zeliščarka Neža Strlič je predstavila nekaj namazov z zelišči.
namaz s skuto, čemažem v olju in komarčkom.
tamerli
juha iz sliv oziroma slivovček

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.