13:21, čet, 5. Sep

Velika novost v zobozdravstvu: belih zalivk ne bo več treba doplačevati





Skupščina ZZZS je na včerajšnji seji med drugim sprejela predlog novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Novela najpomembnejše spremembe prinaša na področju zobozdravstva. Na določenih področjih bo ZZZS v zobni protetiki kril uporabo boljših materialov, novela zavarovancem prinaša tudi pravice do zamenjave amalgamskih zalivk z belimi.

Direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Ana Vodičar je v predstavitvi na seji skupščine spomnila, da imajo trenutno pravico do belih zalivk v breme zdravstvene blagajne otroci do 15. leta, nosečnice, doječe mame, odrasli pa zgolj za zalivke na prednjih zobeh.

Poleti sprejeta evropska uredba je ob tem skrajšala predhodno določen rok za opustitev amalgama v zobozdravstvu, in sicer na 1. januar 2025. Ker uredba dopušča tudi daljši rok, je Slovenija Bruselj že obvestila, da bo opustitev amalgama v celoti izvedla do 1. julija 2026, je pojasnila Ana Vodičar.

Novela bo tako osebam do 26. leta od 1. januarja 2025 zagotovila kritje izdelave belih zalivk na vseh zobeh v breme javne zdravstvene blagajne. Ostali pa bodo to pravico pridobili 1. julija 2026.

Materiali, ki jih bodo uporabljali, bodo nekoliko dražji, hkrati pa bo za menjavo amalgamskih zalivk z belimi pri zavarovancih potrebnih več zobozdravstvenih ekip. Na letni ravni bo ZZZS tako za prvo skupino namenil dodatnih 3,06 milijona evrov, za drugo pa dodatnih 13,04 milijona evrov.

Novela prinaša izboljšanje materialov, ki se uporabljajo v zobozdravstvu. Po besedah Vodičar so problem zastareli materiali. Zavarovanci, ki so želeli boljši material, so morali to doplačati iz lastnega žepa. “Doplačila so v našem zdravstvenem sistemu neregulirana. Dogaja se, da so doplačila lahko celo višja, kot so samoplačniške storitve,” je opozorila. Spremembe, ki bodo v veljavo stopile s 1. julijem 2025, so na ZZZS pripravili v sodelovanju s stroko, je poudarila. Letni obseg finančnih posledic bo znašal 7,9 milijona evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.