13:19, čet, 5. Sep

Med otroki se širi nalezljiva bolezen





Impetigo je bakterijska okužba kože, ki je v zadnjem času vse pogostejša med otroki, zlasti v vrtcih in šolah. Gre za zelo nalezljivo bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri otrocih, starih od 2 do 6 let.

Okužbo povzročajo bakterije, najpogosteje Staphylococcus aureus ali Streptococcus pyogenes, ki skozi manjše poškodbe na koži, kot so praske, ugrizi žuželk ali odrgnine, vdrejo v telo.

V zadnjem času so starši in zdravstveni delavci zaskrbljeni zaradi porasta primerov impetiga. Eden glavnih razlogov za širjenje je dejstvo, da se impetigo zelo enostavno prenaša preko stika z okuženimi površinami ali drugimi otroki. Zlasti v okoljih, kjer se otroci veliko igrajo skupaj in delijo igrače, kot so vrtci, se okužba hitro širi. Ker otroci pogosto ne morejo obvladovati pravilne higiene, lahko bolezen preide z enega otroka na drugega zelo hitro.

Simptomi impetiga vključujejo rdeče izpuščaje, ki se razvijejo v mehurčke in razjede, prekrite s krasto. Najpogosteje prizadene obraz, predvsem okrog nosu in ust, lahko pa tudi druge dele telesa. Zdravljenje običajno vključuje antibiotična mazila ali v hujših primerih peroralne antibiotike. Kljub temu, da impetigo ni resna bolezen, lahko nepravočasno zdravljenje povzroči širjenje okužbe in redko tudi zaplete, kot so vnetja ledvic.

Pomembno je, da starši in vzgojitelji poskrbijo za ustrezno higieno otrok in spremljajo morebitne znake okužbe. Pravočasna izolacija otrok z impetigom in zdravljenje sta ključna za preprečevanje širjenja okužbe.

(NIJZ): priporočajo, da se nezapleten impetigo zdravi z rednim čiščenjem kožnih sprememb in odstranjevanjem krast s pomočjo obkladkov s fiziološko raztopino. Pri nezapletenih oblikah impetiga je možno uporabiti tudi antibiotično mazilo, ki se nanaša na prizadeta mesta 3-krat dnevno, v obdobju 7 dni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.