15:21, pon, 9. Sep

Marta Kos dala soglasje za komisarsko kandidaturo





Nekdanja podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos in nekdanja diplomatka je predsedniku vlade Robertu Golobu dala soglasje za kandidaturo za evropsko komisarko, so za STA potrdili v premierjevem kabinetu. Po neuradnih informacijah je edina kandidatka, o kateri bo danes odločala vlada.

Da premier Golob na komisarskem mestu želi nekdanjo slovensko veleposlanico v Nemčiji in Švici, se je v političnih vrstah začelo govoriti po petkovem umiku Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja. Premier Golob naj bi namreč njeno ime omenil na petkovem sestanku, na katerem je koalicijske partnerje seznanil z odstopom Vesela.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prejšnji teden kot merilo kompetentnosti za člane in članice kolegija Evropske komisije izpostavila izkušnje na visokih političnih oziroma izvršilnih funkcijah, kot so premier, minister in namestnik ministra, ali pa vsaj izkušnje na visokih diplomatskih funkcijah oziroma visokih funkcijah v kateri od institucij EU. Von der Leyen naj bi si poleg tega želela žensko kandidatko

Marta Kos visokih političnih funkcij ni zasedala, je bila pa v preteklosti slovenska veleposlanica v Nemčiji in Švici.

Kos je bila od aprila 2022 ena od dveh podpredsednic Gibanja Svoboda. Poleti istega leta je napovedala kandidaturo za predsednico države, a jo je kmalu umaknila, po poročanju medijev naj bi bili razlog pritiski premierja Goloba. Nato je odstopila s podpredsedniškega mesta v stranki, kasneje pa še iz stranke.

Kot možno kandidatko se jo je omenjalo že spomladi pred evropskimi volitvami, a bi morala prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda, kar pa je zavrnila.

Postopek naj bi potekal hitro 

Če jo bo vlada danes potrdila, bo moral mnenje o njej podati še odbor DZ za evropske zadeve, nato bo Golob predsednico komisije von der Leyen uradno obvestil o novem imenu slovenskega kandidata oziroma kandidatke.

Von der Leyen naj bi že v sredo vodstvu Evropskega parlamenta predstavila sestavo svoje nove komisarske ekipe, tako da bo moral postopek v Sloveniji potekati zelo hitro.

Kandidate bodo predvidoma oktobra zaslišali pristojni odbori v Evropskem parlamentu, sledilo bo potrjevanje celotne komisije na enem od plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta.

Von der Leyen je imela precej težav predvsem pri uresničitvi cilja, da bi bila njena komisarska ekipa spolno uravnotežena. Članice namreč z izjemo Bolgarije niso upoštevale njenega poziva, naj ji pošljejo imeni kandidata in kandidatke. Poleg tega so države večinoma predlagale moške.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.