19:23, pon, 9. Sep

VIDEO: Varuh človekovih pravic obiskal Lovrenc na Pohorju, odslej na voljo Varuhov kotiček





Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je odločil v svojem šestletnem mandatu Varuhovimi kotički institucijo približati čim širšemu krogu ljudi v okolju, v katerem živijo.

Kotički so opremljeni s stojalom, na katerem so prebivalcem na voljo koristne informacije o delu institucije v obliki zloženk in brošur ter tudi obrazec za vložitev pobude. Danes je obiskal Lovrenc na Pohorju.

“Naša pričakovanja so, da ko ljudje menijo, da so jim kršene človekove pravice, da pridejo na stojalo, vzamejo pobudo, jo izpolnijo in pošljejo k nam, mi ugotovimo in razjasnimo okoliščine, ali so jim kršene pravice ali ne in na kateri organ se lahko obrnejo in kdo jim lahko pri njihovi težavi pomaga,” nam je dejal Svetina.

Ko se ljudje seznanijo z delom Varuha in njegovimi pristojnostmi, namreč lažje presodijo, kdaj se nanj obrniti in kakšno pomoč jim lahko nudi pri uveljavljanju njihovih pravic. Informacije o instituciji Varuha so v kotičkih dostopne v klasični tiskani obliki, saj se mnogi v poplavi informacij na spletu ne znajdejo dobro ali pa za to nimajo možnosti oz. niso vešči tovrstne komunikacije.

Poudaril je, da občina Lovrenc na Pohorju sicer deluje dobro in v dobrobit ljudi

Povprašali smo ga, kateri so po njegovem mnenju največji izzivi v občini. “Zagotovo je izziv pomanjkanje kadrov v državi, recimo pri policijskih postajah, policiji tukaj se redko pojavijo, morda ne nudijo toliko varnosti, kot bi želeli. Za občino bi bilo dobro, da država se potrudi in investira v to, da poveže Lovrenc na Pohorju z Roglo, to bi prineslo nov zagon.”

Obiska varuha je bil vesel tudi župan občine Lovrenc na Pohorje, Marko Rakovnik.

“Zdi se mi zelo pomembno, da občanke in občani vedo, kaj je kotiček, varuhov kotiček, da so seznanjeni s svojimi pravicami, od njih tudi pričakujemo zasledovanje tudi njihovih dolžnostih. V kolikor se v odnosu dejavnih inštitucij počutijo nepodučene, da se jim godi krivica, je prav, da se na nekoga obrnejo. Zato je varuhov kotiček zares potreben,” je dejal.

Nekaj utrinkov:

V prihodnjih dneh bodo Varuhov kotiček odprli tudi v Selnici ob Dravi in v občini Hoče-Slivnica.

Kje najdete kotičke pa TUKAJ.

Več v Občinskem informatorju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.