15:19, tor, 10. Sep

UKC Maribor se sooča s precejšnjim odlivom kadra, največje pomanjkanje pri zdravstveni negi





V zadnjih mesecih se UKC Maribor sooča s precejšnjim odlivom kadra.

Na podlagi podatkov, ki so jih posredovali iz UKC Maribor, je v obdobju od maja do julija 2024 bolnišnico zapustilo več zaposlenih, hkrati pa so poskušali nadomestiti manjkajoče delavce z novimi zaposlitvami. Kljub temu se zdi, da je problem pomanjkanja kadra, še posebej na področju zdravstvene nege, vse bolj pereč.

Pregled odhodov in prihodov zaposlenih
V obdobju od maja do julija 2024 je UKC Maribor zapustilo skupaj 94 delavcev, med katerimi je bilo 18 upokojitev. V istem obdobju so zaposlili 95 novih delavcev.

Natančnejši pregled po mesecih:

Julij 2024: 23 odhodov (9 upokojitev), 29 novih zaposlitev
Junij 2024: 31 odhodov (4 upokojitve), 30 novih zaposlitev
Maj 2024: 40 odhodov (5 upokojitev), 36 novih zaposlitev

Na dan 31. julija 2024 je bilo v UKC Maribor zaposlenih 3785 oseb. V letošnjem letu, do konca julija, je UKC Maribor zapustilo 231 delavcev, od tega 58 zaradi upokojitve, medtem ko so v istem obdobju zaposlili 242 novih sodelavcev.

Največje pomanjkanje pri zdravstveni negi
Kljub stalnim prizadevanjem za zapolnitev praznih mest, trenutno največji kadrovski primanjkljaj opažajo na področju zdravstvene nege. Razpisi za delovna mesta na tem področju so redno objavljeni, vendar je pridobivanje ustreznega kadra velik izziv.

Vzroki za odhod zaposlenih
Iz UKC Maribor, so nam odgovorili, da so eden glavnih razlogov za odhod zaposlenih v druge institucije najverjetneje boljši delovni pogoji. Stimulativno plačilo, delo brez triizmenskega urnika in manjša obremenitev so dejavniki, zaradi katerih se mnogi odločijo za delo drugje. Boljši pogoji v drugih zdravstvenih ustanovah ali v tujini so postali vse bolj privlačni za zdravstvene delavce, zlasti za medicinske sestre in druge strokovnjake v zdravstvu.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.