17:23, tor, 10. Sep

Ministrstvo predlaga strožjo obravnavo voznikov, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu





Ministrstvo za infrastrukturo je pripravilo osnutek novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki predvideva strožjo obravnavo voznikov, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu ali vozijo po vzpostavljenem reševalnem pasu in s tem voznikom intervencijskih vozil preprečujejo izvedbo nujnih nalog za reševanje življenja. Osnutek je v javni obravnavi.

Predlog novele prav tako zahteva strožjo obravnavo voznikov, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo, za spremstvo in v spremstvu, ter se priključijo tem vozilom ali jih prehitijo. Za obe navedeni kršitvi osnutek novele zakona predlaga višjo globo, in sicer v višini 500 evrov, in stransko sankcijo treh kazenskih točk.

Za voznike, ki ne vzpostavijo reševalnega pasu ali vozijo po vzpostavljenem reševalnem pasu, je sedaj predvidena globa v višini 200 evrov, za priključitev vozilu s prednostjo, vozilu za spremstvo ali vozilu v spremstvu ali za prehitevanje teh vozil pa globa v višini 300 evrov.

Ministrstvo za infrastrukturo v obrazložitvi pojasnjuje, da spremembe predlagajo, ker je tovrstnih kršitev vse več. Osnutek novele zakona po njihovih navedbah zasleduje temeljne cilje prometno-varnostne politike v Sloveniji, to je večja varnost vseh udeležencev v cestnem prometu, ter zmanjšanje števila prometnih nesreč s smrtnim izidom in prometnih nesreč, v katerih so osebe poškodovane.

Pripombe na osnutek novele zakona, ki je objavljen na e-Demokraciji, je mogoče poslati do 27. septembra. Osnutek zakona je prav tako v medresorski obravnavi.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.