17:23, tor, 10. Sep

FOTO: Pred 40 leti Marinkina tašča iz Jurovskega Dola izgubila prstan, pred dnevi so ga našli na korenju





Po desetletjih je slovenska družina našla izgubljeni prstan, nahajal pa se je nikjer drugje kot – na korenčku.

Zlatarna Holc

Zgodba nedvomno sodi v rubriko “Saj ni res pa je”. Pred 40-imi leti je tašča gospe Marinke izgubila poročni prstan. Vse od takrat ga niso našli in je v družini že davno veljal za večno izgubljenega. A kot po čudežu je gospa Marinka iz Jurovskega Dola našla pogrešani prstan kar na korenčku, potem ko ga je izpulila z domače gredice.

Gospa Marinka je, tako kot vsako leto, na vrtu posejala korenček in ko je ta dozorel, ga je izpulila, sledilo pa je veliko presenečenje. Okoli korenčka je zagledala nekakšen krožec temno sive barve. Ker je bil obroček umazan, ni vedela, kaj je odkrila. Šele nato, ko ga je splaknila z vodo, se ji je posvetilo, da je morda odkrila desetletja pogrešani družinski prstan.

“Nisem mogla verjeti svojim očem. Tega prstana v družini preprosto nismo več iskali, prepričani smo bili, da je za vedno izgubljen. Sprva nisem vedela kaj sem našla. Pomislila sem, da je obroček, skozi katerega je zrasel korenček, kak kovinski predmet, ki je obtičal v zemlji in da je pač naključje, da je koren zrasel skozenj. A potem, ko sem obroček umila v vodi in ga zdrgnila, sem presenečeno ugotovila, da bi lahko šlo za taščin poročni prstan, ki ga je izgubila pred več kot 40-imi leti. V družini smo bili osupli in res izjemno presenečni nad tako neverjetnim odkritjem. Šlo je za izjemno srečno naključje,” veselo pripoveduje najditeljica starega družinskega prstana.

Zlatarna Holc

Izgubljeni prstan, ki je v zemlji tako dolgo čakal na vnovično odkritje, so nato odnesli v mariborsko Zlatarno Holc, kjer so ga z vso skrbnostjo ponovno uredili. Kot je dejala lastnica in zlatarka omenjene zlatarne Ana Bizjak Holc, so tudi sami prvič naleteli na tako fascinantno zgodbo, povezano z izgubljenim nakitom: “Prstan je bil po tolikem času, ki ga je prebil v zemlji, seveda potreben temeljitega čiščenja in poliranja, a potem ko smo ga uredili, je ponovno sijoč in bleščeč kot nekoč.”

Gospa Marinka dodaja, da bo prstan ostal lep simbol družinske preteklosti in njihovih življenjskih zgodb.

In zaslužni korenček-najditelj? “Prstan smo, potem ko so ga v Zlatarni Holc vnovič uredili, hudomušno poveznili nazaj na deblo korenčka, a to samo za priložnostno fotografiranje,” se pošali gospa Marinka. Korenček je nato šel v solato, prstan, ki so ga pospravili na varno, pa bo ostal lep družinski spomin.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.