19:23, tor, 10. Sep

Maribor se pripravlja na 22. Evropski teden mobilnosti





Maribor bo med 16. in 22. septembrom gostil že 22. Evropski teden mobilnosti (ETM), dogodek pod okriljem Evropske komisije, ki vsako leto spodbuja trajnostne spremembe v potovalnih navadah. Letos bo v ospredju tema urejanja skupnega javnega prostora, dostopnega vsem uporabnikom, s posebnim poudarkom na zmanjšanju površin, namenjenih avtomobilom.

Letošnji slogan, “Skupni javni prostor”, opozarja na pomembnost enakovredne rabe javnih površin, kjer se vsak prebivalec in obiskovalec počuti dobrodošlega. Kakovostno urejen javni prostor prinaša številne koristi, kot so večja socialna pravičnost, izboljšana varnost v cestnem prometu, bolj udobna in trajnostna mobilnost ter zmanjšanje hrupa in onesnaženosti zraka. Vse to prispeva k višji kakovosti življenja za vse generacije.

Testne zapore cest kot priložnost za nove javne prostore
V okviru letošnjega ETM bo Maribor posebno pozornost namenil zaporam nekaterih cest za motorni promet. Te bodo začasno preurejene v prijetne javne prostore, namenjene pešcem in kolesarjem. Zapora bo vzpostavljena na Glavnem mostu, ki bo ostal zaprt do konca Evropskega tedna mobilnosti. Prav tako bo zaprta Smetanova ulica, kjer bodo ves teden potekale različne aktivnosti. Poleg tega bo predstavljen predlog nove prometne ureditve na križišču Šolske ulice in Čufarjeve, kar bo prispevalo k večji prometni varnosti.

Ta izvedba ETM ponuja priložnost, da preizkusimo, kako zmanjšanje prometa vpliva na dostopnost, varnost in privlačnost mestnega okolja za vse uporabnike.

Dogodki in pobude v sklopu ETM
ETM 2024 v Mariboru prinaša številne dogodke, vključno s kolesarskimi izleti, delavnicami za urejanje urbanih površin in dnevi brez avtomobila. Poseben poudarek bo na aktivnostih za mlade in starejše, ki bodo skupaj z lokalnimi prebivalci in strokovnjaki preizkusili nove načine uporabe javnega prostora.

Mestna občina Maribor si je zadala več ciljev v sklopu mobilnostnega načrta, ki jih postopoma uresničuje. Eden izmed njih je postavitev LCD prikazovalnika v avli občinske stavbe, ki bo prikazoval prihode avtobusov na bližnjih postajališčih. Ta ukrep naj bi spodbudil uporabo javnega prevoza in izboljšal izkušnjo za občinske zaposlene in obiskovalce.

Poleg tega bo v času ETM potekala promocija skupnega prevoza v službo za zaposlene v bližnjih podjetjih. Prav tako bodo pripravljene digitalne brošure za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti na delovnem mestu.

Maribor in trajnostna mobilnost
Maribor se z udeležbo v ETM pridružuje številnim evropskim mestom, ki so prepoznala pomembnost trajnostne mobilnosti in urejanja javnih prostorov. Glavni cilj letošnjega dogodka je povečati ozaveščenost o koristih preoblikovanja javnih površin in zmanjšanja avtomobilskega prometa v urbanih okoljih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.