13:21, sre, 11. Sep

Spremembe glede napotnic: To so stvari, ki jih morate vedeti





Na podlagi novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki je bila decembra objavljena v uradnem listu, se uveljavljajo spremembe glede napotnic. Po novem je omogočena izdaja napotnic, ki bodo veljale do zaključka zdravljenja.

Po novem tako zdravnik, ki bo izstavil napotnico, na napotnici ne bo več označil, za koliko časa naj bi ta veljala. To pomeni, da se ukinja izdaja enkratnih napotnic in napotnic za določeno obdobje ter tudi podaljševanje napotnic, so konec avgusta v obvestilu izvajalcem zdravstvenih storitev pojasnili pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Napotnica bo po novem veljala, vse dokler je napotni zdravnik ne zaključi. To bo storil, ko bo izvedel zdravstvene storitve, povezane z zdravstvenim stanjem, za katere je bila izstavljena napotnica, vključno z morebitnimi operativnimi posegi in kontrolnimi pregledi.

Prav tako od danes na napotnicah ni več potrebno določati obsega pooblastil. To pomeni, da ima napotni zdravnik na podlagi izdane napotnice samodejno vsa pooblastila, ki mu omogočajo izvedbo zdravstvenih storitev z njegovega delovnega področja glede zdravstvenega stanja, za katerega je bila napotnica izdana.

Nova ureditev se uporablja tudi za napotnice, ki so bile izdane pred današnjim dnem in jim veljavnost pred tem še ni potekla, in sicer ne glede na obseg pooblastil in obdobje veljavnosti, ki je določeno na predhodno izdanih napotnicah.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob današnji vpeljavi spremembe izdajanja napotnic dejala, da s spremembo razbremenjujejo zdravstveno osebje in odpravljajo administrativne ovire tudi za paciente, saj bo pacient z eno napotnico deležen vseh pregledov, preiskav, zdravljenj, nadaljnjih napotitev, so sporočili z ministrstva.

Prevolnik Rupel je dodala, da je postopek izdaje napotnice poenostavljen, zdravstvena obravnava bo hitrejša, čakalni seznami pa bodo postali bolj urejeni in preglednejši, omogočali bodo tudi usmerjen nadzor pri izvajalcih. “Prek ene napotnice bomo lahko združevali obravnave pri različnih specialistih zaradi istega zdravstvenega stanja. Možno bo spremljati čas od pojave simptomov do odprave zdravstvene težave,” je še pojasnila ministrica.

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar pa je na današnji novinarski konferenci povedala, da gre za težko pričakovano spremembo, ki jo zdravniki oziroma izvajalci na primarnem nivoju zdravstvenega varstva, ki so v vlogi napotovalcev, jemljejo kot administrativno razbremenitev. Napotnemu zdravniku in pacientu tako ne bo več treba spremljati, kdaj napotnica poteče, zdravnik napotovalec na sekundarnem ali terciarnem nivoju pa bo imel odprto možnost za zdravljenje, dokler bo to potrebno.

Napotnico bo zaključil zdravnik, ko ta ne bo več potrebna, ali pa se bo v sistemu avtomatsko izničila po dveh letih brez zdravstvene obravnave, je dejala Mlakar.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že spremenil vse napotnice, ki jim obdobje veljavnosti še ni poteklo, veljale pa bodo do zaključka zdravljenja. Vse napotnice imajo odslej oznako trajno, pa je danes povedal predstavnik za stike z javnostmi v ZZZS Damjan Kos. Dodal je, da bodo nekatere napotnice, recimo pri kroničnih bolnikih, tudi doživljenjske.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.