17:21, sre, 11. Sep

VIDEO: Projekt gradnje Centra Rotovož prinaša številne izzive, preverili smo, kako poteka gradnja





Ogledali smo si, kako napreduje gradnja Centra Rotovž, ki velja za eno najzahtevnejših gradenj v Sloveniji.

Projekt prinaša številne izzive, saj gre za obsežno in tehnološko napredno konstrukcijo. Kljub dosedanjim težavam in zapletenostim, s katerimi so se gradbeniki uspešno soočili, jih še vedno čaka nekaj zahtevnih nalog, preden bo projekt v celoti zaključen.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je dejal:

Dejal je, da bodo v letošnjem letu končali prostore, kjer bo čez leto in pol UGM, do konca drugega leta knjižnica. Trenutno se izvajajo dela pod objektom Glavnega trga 14, navezana na mestni kino: “Delamo tudi možnost, priložnost, ki jo bo mesto nekoč gotovo izkoristilo, povezavo tega 9000 kvadratov velikega objekta z garažno hišo na Glavnem trgu. Iščemo način financiranja mogoče tudi z EU sredstvi iz urbanega razvoja, ureditev tistega kar je bilo do sedaj tukaj najbolj urejeno, to je poročna dvorana. Želimo si, da bi tako dobra kot bo Rotovž – hiša kulture.” Dodatni izziv je tudi potencial razstaviščnih prostorov nad poročno dvorano in prostor za dogodke.

Dodatna potrebna sredstva še niso zagotovljena

“Ključno bo zagotoviti sredstva za program in zaposlitve že v letu 2025, da bomo se pripravili na otvoritev.” Ta je predvidena spomladi 2026. Projekt se je v zadnjih mesecih podražil, zato nas je zanimalo, ali so dodatna sredstva že uspeli zagotoviti. “Indeksi na opremi, ki je ne moreš kupiti, ne da bi jo kam dal, tam je šla cena bistveno bolj gor kot na sami gradnji. Glede na to, kako pomemben je ta projekt, ne samo za Maribor, temveč za celotno Slovenijo ali pa vsaj regijo, verjamem, da bomo našli način, da bomo projekt  financirali 50-50, bo pa za to potrebna odločitev vlade, vsi se tega zavedamo in verjamem, da bomo našli rešitev.” Celotna investicija je trenutno ocenjena na 37 milijonov evrov, kar pomeni, da bi morala država namesto prvotnih 12,7 milijonov, zagotoviti 19 milijonov. “Občina bo morala povečati sredstva, poskusili bomo, da čim manj in da bomo čim bolj racionalni,” je dejal.

Nina Težak Žlebnik, vodja projekta na MO Maribor, je opisala, kako trenutno potekajo dela, kaj je bilo narejeno in kaj je še predvideno. Več v posnetku spodaj.

Priznava, da so naleteli na kar nekaj izzivov: “Gre za izjemno zahteven poseg. Dejansko smo ves čas šli tik do sosednjih objektov, ki so vsi kulturno zaščiteni. Celoten projekt varovanja gradbene jame je bil eden izmed najzahtevnejših, če ne po mnenju stroke celo najzahtevnejših v Sloveniji in smo ga uspešno izvedli. Celotno območje je stalno podvrženo eni ozki dostopni točki. Ves čas so problemi z manipulacijo, kam odložiti material, nekaj, kar se pri lažje dostopnem gradbišču ne dogaja.”

Nekaj utrinkov:

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.