19:12, sre, 11. Sep

S pomočjo Slovenije misijonar Pedro Opeka na Madagaskarju gradi novo osnovno šolo in omogoča šolarjem prehrano





Slovenska karitas je do oktobra 2029 strateški partner Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve RS na področju mednarodne humanitarne pomoči.

Partnerstvo omogoča hitri odziv z nujno pomočjo državam, prizadetim v naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah, ter aktivnosti za zmanjšanje ranljivosti, s posebnim poudarkom na rehabilitaciji in rekonstrukciji ter pomoči ranljivim ženskam in otrokom.

Letos v sklopu partnerstva poleg projektov za humanitarno pomoč v Ukrajini, Gazi in na Antilih, Slovenska karitas izvaja tudi humanitarno-razvojni projekt namenjen pomoči revnim šoloobveznim otrokom na Madagaskarju v sodelovanju z misijonarjem Pedrom Opeko. Nastal je na podlagi lokalnih potreb in obljube o podpori, ki jo je v imenu ministrstva izrazila zunanja ministrica Tanjo Fajon ob srečanju z misijonarjem Opeko v decembru lani.

Projekt z naslovom »Prehranska varnost in možnost izobraževanja za revne otroke na Madagaskarju«, ki ga Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS v letu 2024 financira v vrednosti 321.150,00 evrov, v kraju Bemasoandro omogoča gradnjo nove osnovne šole za kvalitetno izobraževanje 550 revnih otrok ter šolsko malico za tri mesece za 5.340 učencev/k, ki obiskujejo šole v sklopu združenja Akamasoa na Madagaskarju.

»Dragi rojaki, dragi Slovenci, iskrena hvala za podporo, ki ste nam ga dali, podporo, ki ste nam jo dali, da gradimo novo osnovno šolo z denarjem, ki so ga dali davkoplačevalci v Sloveniji. Najlepša hvala ministrstvu za zunanje zadeve, posebno ministrici Tanji Fajon, ki je jasno in močno podprla ta projekt, to šolo, ki je temelj vsakega razvoja, temelj, vsakega napredka. Če ni šole ni napredka, če ni šole ne znamo skupaj živet. Zato se zahvaljujem Sloveniji, vsem Slovencem, za ta prelepi dar našim otrokom tukaj na Madagaskarju. Tukaj bo vsaj 12 razredov, tukaj se bodo učili ti otroci ,«je dejal misijonar Pedro Opeka na gradbišču nove osnovne šole v kraju Bemasoandro. Otroci, ki bodo obiskovali to šolo in so bili v bližini gradbišča, so dodali: »Hvala lepa.«

foto: Karitas

Misijonar Opeka še dodaja: »Madagaskar se bori s skrajno revščino, saj 75 % prebivalstva živi z manj kot 1,7 evrom na dan. Skoraj 40 odstotkov ljudi živi v velikem pomlajanju hrane. Na tisoče družin tako živi iz dneva v dan. Družine imajo v povprečju vsaj 5 otrok. Starši ne zmorejo vsem otrokom plačati šolnine in kupiti šolskih potrebščin, saj njihova kupna moč praktično ne obstaja. Močno primanjkuje šolskih zgradb, ki so običajno zelo slabo zgrajene, učilnice so prenatrpane. Primanjkuje tudi učiteljev. Mnogi otroci in mladi pri nas na Madagaskarju tako nimajo možnosti izobraževanja.« Med njimi jedo 27 odstotkov otrok osnovnošolske starosti ter med 40 in 60 odstotkov mladih, ki bi morali obiskovati srednjo šolo. Zlasti deklice so prizadete, saj se jih 44 odstotkov šoloobveznih ne izobražuje, kar imajo prednost pri izobraževanju še vedno dečki, kar odraža kulturne norme, saj deklice ostajajo pogosto doma zaradi gospodinjskih opravil.

Humanitarno združenje AKAMASOA na Madagaskarju, ki ga vodi misijonar Pedro Opeka, pa omogoča redne izobraževalne programe in šolske potrebščine in prehrano na tisoče otrokom iz revnih družin, enakovredno dečkom in deklicam. Šolnine niso povečali že preko 10 let in je le simbolična, kar omogoča dostop do izobraževanja številnim revnim. Misijonar Opeka vsako leto z donacijami zgradi vsaj 10 učilnic, vendar to še vedno ne zadostuje za potrebe osnovnega izobraževanja vseh otrok na Madagaskarju, kar ogroža prihodnost mladih iz najrevnejših družin. Pri tem mu pomaga tudi Misijonsko središče Slovenije.

Projekt »Prehranska varnost in možnost izobraževanja za revne otroke na Madagaskarju«, ki ga preko strateškega partnerstva s Slovensko karitas financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve RS, tako odgovarja na potrebe revnih na Madagaskarju.  V sklopu projekta se bo zagotovilo novo osnovno šolo z 12 učilnicami skupaj s stranišči in šolsko kuhinjo za trajno in kakovostno izobraževanje za okoli 550 revnih otrok, enakovredno deklic in dečkov, v kraju Bemasoandro. Hkrati se bo zagotovilo tudi šolsko malico za tri mesece za 5.340 učencev/k, ki obiskujejo šole v sklopu združenja Akamasoa. S to pomočjo iz Slovenije bodo imeli otroci na Madagaskarju možnost za kvalitetno izobrazbo in lepšo prihodnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.