15:19, pet, 13. Sep

FOTO in VIDEO: Jevšek želi sedež Državnega sveta prenesti v Maribor





Državni svet je včeraj pripravil prvo razvojno konferenco, na kateri politiki, strokovnjaki in podjetniki razpravljajo o razvoju Slovenije. Ključna za razvoj sta učinkovit javni servis in decentralizacija, h kateri bi pripomogle tudi pokrajine. Ker pa zanje trenutno ni soglasja, je treba regionalni razvoj krepiti skozi regije, je bilo slišati. Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je izzval predstavnike DS z vprašanjem, ali so jim pripravljeni slediti in sedež DS prenesti npr. v Maribor.

Po besedah predsednika DS Marka Lotriča želijo s konferencami, kot je današnja, preveriti, kje je Slovenija danes, katere so njene razvojne priložnosti ter kako izkoristiti naravne danosti, da bomo živeli bolje.

Minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek je uvodoma opozoril na trenutne zapletene geopolitične razmere, zato moramo po njegovem prepričanju vedeti, kaj nam je storiti, da ne bomo samo obstali, pač pa se tudi dvignili.

Sam odgovor vidi v močni državi, pri čemer je zanj država močna toliko, kot so močne njene razvojne regije. “Če gledam zgolj osrednjeslovensko regijo, smo izjemno močni, ko pa pogledam ostale, ugotavljam, da imamo resen izziv, ki ga v prihodnjem desetletju lahko rešimo, če se tako odločimo,” je dejal.

To lahko po ministrovih besedah naredimo “z jasno politično odločitvijo, da je skladni regionalni razvoj ena izmed ključnih prioritet naslednjega desetletja”, tej odločitvi pa morajo nato slediti še ukrepi. Ministrstvo sicer v želji po decentralizaciji pripravlja spremembe zakona o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.

Slovenija je po oceni Jevška danes izrazito preveč centralizirana, kar povečuje razlike med regijami, zato je skladen regionalni razvoj nujen. Eden od načinov, kako ga okrepiti, so pokrajine, nikakor pa ne edini, je dodal. “Smo pripravljeni začeti razmišljati o združevanju občin, če ugotavljamo, da pokrajin ne moremo ustanoviti, število občin pa je preveliko?” je vprašal. Občine sicer prinašajo napredek, vprašanje pa je, ali je smiselno, da ima npr. Pomurje, ki je imelo prej štiri občine, teh zdaj 27, je opozoril.

Poudaril je, da si na ministrstvu aktivno prizadevajo za decentralizacijo, kar da med drugim dokazuje tudi to, da imajo prostore v Ljubljani, Štanjelu in Mariboru. Ob tem je nekoliko izzval predstavnike DS z vprašanjem, ali so jim pripravljeni slediti in sedež DS prenesti npr. v Maribor.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je kot ključ uspešnega prihodnjega razvoja države izpostavil potrebo po premišljenem strateškem pristopu, tako na državni kot lokalni ravni. Tega pa lahko dosežemo le z vključevanjem širokega nabora deležnikov, zainteresirane javnosti in socialnih partnerjev, je dejal.

Ko gre za krepitev lokalne ravni, je spomnil, da je ministrstvo pred skorajšnjim zaključkom celovite prenove plačnega sistema v javnem sektorju, po katerem bodo tudi župani deležni “pravičnejšega plačila”, kar bo za seboj prineslo tudi zvišanje sejnin občinskim svetnikom. Zato pričakuje, da bodo občine podprle predlagane rešitve.

Glede ustanavljanja pokrajin pa je dejal, da to vprašanje ostaja odprto, “pri čemer se vlada zaveda, da zadostnega političnega soglasja za njihovo ustanovitev trenutno ni”. Zato je treba ob odsotnosti pokrajin regionalni razvoj krepiti skozi regije, je dejal.

Uvodnim nagovorom sta sledila panela; na prvem so govorili o regionalni in kohezijski politiki, lokalni samoupravi in vzpostavitvi pokrajin, na drugem pa o razvojni viziji in prioritetah razvoja Slovenije, vključno z najnujnejšimi reformami.

Kot je povedal Lotrič, bodo po razpravi oblikovali zaključke. Te bodo obravnavali na eni od prihodnjih saj DS in jih po potrditvi poslali odločevalcem.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.