21:12, pet, 13. Sep

VIDEO: Medgeneracijski center (MGC) Danica Duplek obeležil osmo leto delovanja





Medgeneracijski center (MGC) Duplek Danica je že osmo leto prostor druženja, sodelovanja in uresničevanja številnih idej.

Njihovo poslanstvo je spodbujanje zdravega načina življenja, cenjenje vrednot ter spoštovanje posameznika, ob tem pa posebno pozornost namenjajo družabnemu in kulturnemu življenju, medgeneracijskemu povezovanju ter učenju.

Ob osmi obletnici delovanja so pripravili bogat kulturni program. Udeleženci so uživali v številnih skečih in drugih umetniških točkah, ki so popestrile dogajanje ter poudarile pomen povezovanja različnih generacij.

Manuela Strmšek Adam, vodja MGC Danica, je ob obletnici dejala: “Vedno več imamo aktivnosti, trudimo se, da bi aktivnosti zajele čim širšo populacijo, da bi ljudem bile zanimive in tako nas je vedno več. Lansko leto nas je prišlo čez 5.000 v celem letu in meni se to zdi res tak mejnik. Vsakokrat, ko stopimo preko te številke smo veseli. Najbolj pa smo veseli veselih, nasmejanih obrazov, ko odidejo in zadovoljnih ljudi in pa tega, da ko smo na dopustu in pridemo nazaj, vsi komaj čakajo, da se spet začne.”

Povedala je, da je več starejših oz. tistih, ki so v pokoju, saj imajo ti več časa. V popoldanskih urah se jim pridružijo tudi ostali. Otroci prihajajo enkrat tedensko, skupaj igrajo šah. “To medgeneracijsko druženje je zelo lepo. Z otroki sodelujemo skozi celotno leto, pomagamo jih pri raznih praznovanjih, dvorana je velika, lepa in to velikokrat naredijo tukaj,” doda vodja.

Spregovorila je tudi o načrtih: “Moja edina želja je, da rastemo, da razširjamo aktivnosti. Da vsak najde zase nekaj pomembnega, nekaj, za kar se mu zdi vredno priti. In pa da ljudje prepoznajo v tem en dar, ki jim ga brezplačno ponuja občina in to možnost, da to koristijo. To se mi zdi zelo pomembno.”

“Zbralo se je ogromno občanov in to kaže na to, da imajo ljudje to energijo”

“Dvorana, ne samo danes ob obletnici, je polna. Zbralo se je ogromno občanov in to kaže na to, da imajo ljudje to energijo in da so pripravljeni v teh skupnostih oblikah skrbi tudi za starejšo populacijo sodelovati. Zagotovo je to edina možnost, da bo dolgotrajna oskrba skupaj z vsemi javno veljavnimi storitvami, ki gredo v ne laičen del, sploh lahko preživela,” je poudaril Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec Maribor.

“Naša ideja in želja je, da bi res, ne da bo, zagotovo bo, ker imam pred seboj potrditev investicijskega programa, ki gre v gradnjo naše enote tukaj v Dupleku, ki bo zagotovo kvalitetna in sploh lahko zaživela s pomočjo starejših, s pomočjo njihove vloge v dopolnjevanju profesionalnih storitev v smislu njihovega laičnega “suporta” prostovoljcev, ki jih v sistemu nujno potrebujemo. Jaz si Slovenije na področju dolgotrajne oskrbe, brez skupnostnih oblik skrbi za starejše, brez podpore, ki jo lahko ta množica občanov zagotavlja, ne znam predstavljati,” je še dejal.

  • Gradnjo podpira tudi župan občine Duplek Mitja Horvat, ki je dejal: “Morem reči, da se stvari odvijajo v pravo smer, da se ne pomikamo nazaj, ampak naprej. Po mojih informacijah je bil potrjen investicijski program, tako na vladi, prenos stavbne pravice je bil že izvršen, tako da na nek način je žogica resnično čisto na ministrstvu in upam, da bomo v naslednjem letu govorili o začetku gradnje in v letu 2026 tudi o začetku delovanja tega našega doma.”

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

Nekaj utrinkov:

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.