23:13, sob, 14. Sep

Groza v Avstriji: Razmere se hitro slabšajo





Obilne padavine, ki jih ponekod spremljajo neurja in sneg, so danes prizadele velik del Avstrije.

Močni vetrovi in intenzivne padavine so povzročili resne težave, predvsem v Spodnji Avstriji, kjer pričakujejo stoletne poplave. V severnem delu države so zabeležili kar 170 litrov padavin na kvadratni meter, medtem ko na jugu piha veter s sunki do 146 km/h.

Avstrijski kancler Karl Nehammer je opozoril, da se razmere hitro poslabšujejo in da najhuje še prihaja. Poudaril je, da so gasilci, civilna zaščita, policija in vojska v visoki pripravljenosti, saj so razmere vse zahtevnejše.

V Spodnji Avstriji so ponoči prejeli preko 160 klicev na pomoč, reke, kot sta Donava in Kamp, pa se hitro dvigajo. Pričakuje se, da bo Donava dosegla 30-letni, Kamp pa celo 100-letni vodostaj. V gorskih predelih Tirolske je zapadlo do meter snega, reševalci pa iščejo pohodnika, ki ga je zasul plaz, poroča STA.

Avstrijske železnice so zaprle del prog zaradi sneženja, potnikom pa svetujejo, naj preložijo nenujna potovanja. Po napovedih bodo padavine v nekaterih regijah dosegle rekordne vrednosti za september. Ciklon Boris pa je že povzročil poplave tudi v drugih srednjeevropskih državah, kot so Poljska, Češka in Romunija.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.