06:12, ned, 15. Sep

Porast primerov okužbe govedi in drobnice z virusom modrikastega jezika





Zaradi širjenja bolezni modrikastega jezika v nekaterih evropskih državah, tudi v Avstriji in na Češkem, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) rejce poziva k previdnosti pri nakupu goveda in drobnice iz drugih držav EU.

Okužba z virusom modrikastega jezika je nenalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prežvekovalcev, zlasti ovc in goveda, ki se prenaša z insekti. Za bolezen so značilne spremembe na ustni in nosni sluznici ter roževini parkljev. Bolezen za človeka ni nevarna. Z uveljavitvijo Uredbe 2016/429/EU spada med bolezni, za katere lahko države članice EU izvajajo neobvezne programe izkoreninjenja. Pred uveljavitvijo je bila obravnavana kot posebno nevarna bolezen živali, za katere je bilo obvezno takojšnje izkoreninjenje.

V zadnjem letu se je bolezen razširila v več evropskih državah

Okužba z virusom modrikastega jezika (serotip 3) je bila lani prvič potrjena v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, nato pa se je razširila tudi na Dansko, v Francijo in Luksemburg. Po poročanju navedenih držav se bolezen pojavlja in širi kljub cepljenju. Letos se je število primerov drastično povečalo, težavo pa predstavljajo predvsem premiki goveda in drobnice oziroma trgovanje.

Virus bolezni serotipa 3 so 6. septembra 2024 potrdili na Češkem, kjer so vzpostavili območje z omejitvami (stran v angleščini) s polmerom 150 kilometrov okrog vsakega izbruha. Prve primere bolezni modrikastega jezika (serotip 3) so 12. septembra potrdili tudi Avstriji, v regiji Vorarlberg na zahodu države, na avstrijskem Štajerskem pa so potrdili dva primera serotipa 4.

Slovenija ima od aprila 2021 priznan status države, v kateri bolezni modrikastega jezika ni.

Za premike goveda in drobnice Slovenija ni odobrila odstopanj od predpisanih ukrepov glede bolezni, zato morajo biti živali, ki prihajajo v državo, cepljene proti vsem serotipom virusa, ki so bili v zadnjih dveh letih potrjeni na območju izvora živali.

Glede na situacijo UVHVVR poziva rejce, da so pri nakupu goveda in drobnice iz drugih držav članic EU previdni in upoštevajo predpisane pogoje za vnos živali v Slovenijo. Za vsa pojasnila in informacije se lahko obrnejo na območne urade UVHVVR ali na glavni urad UVHVVR – Sektor za mednarodne zadeve ali Sektor za zdravje in dobrobit živali.

Pregled situacije v EU ter novi ukrepi in zakonodaja na ravni EU bodo obravnavani na sestanku Stalnega odbora za rastline, živali, hrano in krmo pri Evropski komisiji 20. septembra 2024.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.