07:22, ned, 15. Sep

V evropskem tednu mobilnosti naj bo avto vsaj en dan doma





Čeprav se prebivalci Slovenije čedalje bolj zavedamo problema naraščajočega prometa in njegovih posledic za okolje in zdravje, je splošna ozaveščenost še vedno na razmeroma nizki ravni – prekomeren avtomobilski promet ostaja eden ključnih razvojnih izzivov Slovenije, na kar opozarja tudi Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, ki je nacionalni koordinator evropskega tedna mobilnosti.

“Že 23. leto zapored bomo med 16. in 22. septembrom obeležili evropski teden mobilnosti (ETM). V vsaj tretjini slovenskih občin bodo letos vseh sedem dni ETM zaprte ulice, trgi in parkirišča. Te prostore bodo v občinah avtomobili odstopili otroški igri, kolesarjenju, pešačenju, poležavanju ob branju knjige, kolesarskim servisom, delavnicam, kulturnim dogodkom in podobno. S tem dejanjem opozarjajo na urejanje javnih prostorov za vse uporabnike – predvsem na račun prostora, ki ga danes zasedajo avtomobili.”

V okviru lokalnih programov, ki jih občine vsako leto pripravijo za svoje občane, bodo izvedeni različni ukrepi umirjanja prometa, še posebej v okolicah šol in vrtcev, v šole in vrtce bodo otroci hodili s Pešbusom ali se vključili v igre, kot sta Kokoška Rozi ali Beli zajček.

Za starejše bodo oblikovani programi za ohranjanje vitalnosti, delavnice in dogodki, kjer spoznavajo različne oblike javnega prevoza, prevoza na klic, sistemov za izposojo koles in drugih brezplačnih možnosti javnega prevoza, ki jih nudijo posamezne občine. Po mestih in naseljih bodo postavljene postaje s kolesarskimi zajtrki za tiste, ki se na delo odpravijo trajnostno, spodbude za tovrsten prihod na delo bodo vsaj v tednu mobilnosti obeleževali na večini slovenskih občin in drugih javnih zavodih. Občine bodo občane pozvale k aktivnemu sooblikovanju mestnega prometa in javnega prostora ter popisu odsekov in con, ki so posebej nevarni za pešce in kolesarje.

vir: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.