09:14, ned, 15. Sep

Močan turistični promet tudi v septembru, največjo rast beležijo na podravski avtocesti med Mariborom in Gruškovjem





“V družbi DARS opozarjamo, da se turistična sezona ne končuje z začetkom šolskega leta. Močan turistični promet bo trajal tudi v septembru, odvisno od vremenskih razmer pa se lahko nadaljuje tudi v oktober. V prvih šestih mesecih letošnjega leta smo na avtocestnem omrežju zabeležili rast prometa na vseh glavnih avtocestnih odsekih v primerjavi z enakim obdobjem lani,” poroča DARS.

Največjo rast, 6,2-odsotno, so zabeležili na podravski avtocesti med Mariborom in Gruškovjem, ter na dolenjskem avtocestnem kraku med Ljubljano in Obrežjem, kjer je promet narasel za 5,1 odstotka. To kaže na nadaljevanje trenda rasti prometa na teh dveh krakih po vstopu Hrvaške v schengen.

Promet se je povečal tudi na pomurski avtocesti za 4,3 odstotka, na štajerski za 2,7 odstotka, na primorski za 1,9 odstotka, medtem ko je na gorenjski avtocesti porasel za 0,8 odstotka.

Ob začetku šolskega leta prihaja do prekrivanja turističnega in dnevnega prometa v konicah, kar pomeni večje obremenitve zlasti na cestah okrog večjih mest, izraziteje v jutranjih in popoldanskih urah. Ob koncih tedna in ponedeljkih pa so še vedno bolj obremenjeni primorska in gorenjska avtocesta.

V oktobru, ko se prične študijsko leto, se bodo dnevne prometne konice še dodatno okrepile. Posebej obremenjeni bodo petki in ponedeljki, ki pogosto povzročajo večje zastoje kot konec tedna. Slabo vreme, predvsem dež, pa še dodatno močno vpliva na pretočnost prometa.

“Uporabnikom priporočamo, da se pravočasno pozanimajo o razmerah v prometu: prometne informacije so dosegljive v Prometnoinformacijskem centru na telefonski številki 1970, na kateri so za obveščanje o stanju na vseh državnih cestah (ne le na avtocestah in hitrih cestah) in informiranje glede obvozov ipd. na voljo naše sodelavke in sodelavci. Informacije uporabniki prejmejo tudi na brezplačnem avtomatskem odzivniku 080 22 44, na spletni strani https://www.promet.si/sl (med drugim so na voljo trenutno stanje v prometu, kratkoročne napovedi prometa in dolgoročni prometni koledar) in na brezplačni mobilni aplikaciji Promet+ . Svetujemo tudi spremljanje prometnih informacij prek radijskih postaj (Val 202 in vrsta drugih, ki podatke pridobivajo iz Prometnoinformacijskega centra).”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.