01:24, tor, 17. Sep

Tadej Pogačar zmagovalec VN Montreala





Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emiratres) je zmagovalec VN Montreala. Na 209 km dolgi dirki je pobegnil dobrih 23 km pred ciljem, na vzponu v predzadnjem krogu, in si hitro privozil odločilno prednost ter se drugič po letu 2022 veselil zmage na tej preizkušnji.

Včeraj je bilo na koncu aktualno le vprašanje, kdo bo osvojil drugo in tretje mesto. Med zasledovalci je imel največ moči Španec Pello Bilbao (Bahrain-Victorius), ki je zaostal 24 sekund, potem ko je nekoliko zmanjšal zaostanek, ker je Pogačar pozdravljal množico na ciljni ravnini.

Sprint zasledovalne skupine za najnižjo stopničko na zmagovalnem odru, ki je zaostala 40 sekund, je dobil Francoz Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step). Med Slovenci je bil Jan Tratnik 65., ostali dirke niso končali.

Slovenski kolesarji pa so na dirki vseeno igrali vidno vlogo. V zadnji četrtini je dolgo tempo v ospredju narekoval Matej Mohorič (Bahrain-Victorious), ki se je pridružil Belgijcu Gilu Geldersu (Soudal Quick-Step). A 35 km pred ciljem ju je skupina, kjer so tekmo narekovali člani UAE, ujela.

Prav v tem trenutku je glavno vlogo prevzel Pogačarjev pomočnik Domen Novak, ki je zamenjal Belgijca Tima Wellensa. Novak je še enkrat ostro dvignil tempo ekipe iz Emiratov, za njim je isto storil še Poljak Rafal Majka. Poljaki je bil zadnji, ki je pripravil Pogačarjev beg. In čeprav je konkurenca vedela, da je to trenutek odločitve, kolesarju s Klanca pri Komendi ni mogel slediti nihče.

“Hvala ekipi. Opravila je praktično perfektno delo in brez njih ne bi šlo. Napadel sem točno tam, kjer smo se dogovorili. Načrt je bil prav napad na predzadnjem vzponu in na srečo sem imel danes dobre noge,” je v pogovoru za organizatorje po tekmi povedal 25-letni zmagovalec in o dirki dodal: “Kljub temu, da smo vozili krog manj kot lani, je bila res super težka. Ampak je tudi super lepa z odlično publiko.”

Slaba dva meseca po zmagi na francoskem Touru se je Pogačar tako zmagoslavno vrnil v karavano in potrdil formo pred zadnjim ciljem sezone – svetovnim prvenstvom v Zürichu. V soboto je na VN Quebeca osvojil sedmo mesto, po 201,6 kilometra asfalta in 3000 metrih višine. Danes je dodal še prestižno zmago, svojo 22. v sezoni.

A zmaga je bila pomembna tudi po mentalni plati. “Seveda mi je dala samozavest in zdaj se lahko vrnem domov na zadnje priprave pred SP,” je še dejal Pogačar, ki ne skriva, da ga letos zanima mavričasta majica svetovnega prvaka.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.