04:16, tor, 17. Sep

Živalski proizvodi pri pridelovalcih julija v povprečju dražji kot leto prej





V medletni primerjavi so se kmetijski pridelki pri pridelovalcih podražili v povprečju za 0,5 %, vrednost odkupljenih kmetijskih pridelkov pa se je zvišala za 6,1 %.

Cene pri živalih in živalskih proizvodih višje, pri rastlinskih pridelkih pa enake kot julija lani

V primerjavi z lanskim julijem so cene kmetijskih pridelkov pri pridelovalcih porasle v povprečju za 0,5 %.

Živali in živalski proizvodi so se podražili v povprečju za 0,9 %. Pri živalskih proizvodih sta na 3,0-odstotno rast cen najbolj vplivali podražitvi mleka in jajc. Pri živalih za zakol so cene upadle za 0,9 %. Pocenili so se prašiči in perutnina, medtem ko so bile cene goveda za 9,1 % višje kot pred enim letom.

Cene rastlinskih pridelkov so ostale na enaki ravni kot julija lani. Žita so se pocenila za 0,8 %, nižje so bile tudi cene krompirja in sadja. Po drugi strani smo pri industrijskih rastlinah, zelenjadnicah in vinu zaznali podražitve.

Vrednost odkupljenih žit za desetino višja

Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov se je v primerjavi s prejšnjim julijem dvignila za 6,1 %. Porasla je v vseh skupinah, najizraziteje v skupini poljedelstvo, in sicer za 16,4 %. Najbolj sta zrasli vrednosti odkupljenega krompirja in zelenjadnic, predvsem zaradi večje količine odkupa. Vrednost odkupljenih žit se je dvignila za desetino.

V skupini sadjarstvo in vinogradništvo je bila vrednost odkupa višja za 14,6 %. Pri alkoholnih pijačah je porasla za petino, večja je bila količina odkupljenega vina, višje pa so bile tudi cene. Prav tako višja je bila vrednost odkupljenega sadja (za 4,4 %).

V skupini živinoreja je odkup vrednostno porasel za 2,0 %. Vrednost odkupljenega mleka se je dvignila za 2,2 %, predvsem ker je bila njegova cena višja kot pred enim letom. Porasle so tudi vrednosti odkupljene živine, perutnine in jajc.

vir: SURS

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.