17:13, tor, 17. Sep

Golob: Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena v mednarodni skupnosti





“Resor širitve je dokaz, da je Slovenija cenjena in spoštovana v mednarodni skupnosti,” je premier Robert Golob danes sporočil v odzivu na napoved, da bo slovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev. Postopek potrditve njene kandidature v Sloveniji sicer še poteka.

“Slovenija sprejema odgovorno nalogo. Zaupan ji je ključ do zagotavljanja stabilnosti in miru v naši neposredni soseščini in širše ter kako prispevati k temu, da se bo s pomočjo evropske ideje stabiliziral tako Zahodni Balkan kot vzhodno sosedstvo,” je še sporočil Golob, kot izhaja iz objave na profilu vlade na omrežju X.

“Sloveniji je uspel zgodovinski met,” je premier kasneje poudaril v izjavi za medije ob razgrnitvi sestave nove Evropske komisije. “Ponosen sem na Slovenijo, rad bi se zahvalil tudi vsem prejšnjim vladam, predvsem pa vsem državljankam in državljanom. Dodana vrednost, ki jo mi prinašamo v ta resor, je naša zgodba o uspehu zadnjih 20 let,” je dodal.

Marta Kos bo v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev, je danes v Strasbourgu sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Po njenih besedah bo pristojna za širitev Evropske unije, pa tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi, države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU.

Predsednica Evropske komisije je ob tem opozorila, da postopek potrjevanja, ki vključuje nezavezujoče stališče nacionalnega parlamenta, v Sloveniji še poteka. “Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil,” je povedala.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.