17:13, tor, 17. Sep

Slovenija bo ob zaprosilu držav srednje in jugovzhodne Evrope namenila pomoč zaradi katastrofalnih poplav





Na odboru za državno ureditev in javne zadeve je Vlada Republike Slovenije sprejela odločitev, da se državam srednje in jugovzhodne Evrope, ki so jih septembra 2024 prizadele poplave, na podlagi njihovih zaprosil za pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite zagotovi pomoč z do petimi različnimi enotami za pomoč za posredovanje ob poplavah oziroma ustrezna materialna pomoč v skupni vrednosti do 600.000 evrov.

Razmere na Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Nemčiji, Romuniji, Madžarski in Avstriji so se po prehodu neurja Boris ter drugih neurij z obilnimi padavinami, ki so nad srednjo Evropo konec minulega tedna prinesla obilne padavine s poplavami, močno poslabšale in zahtevale tudi smrtne žrtve. Prebivalcem na prizadetih območjih je treba čim prej zagotoviti osnovne razmere za življenje.

Pomoč bo zagotovljena z do petimi ekipami za reševanje, iskanje oseb in prečrpavanje vode, ki lahko v tujini delujejo hkrati.

Pomoč na konkretno zaprosilo posamezne države bo zagotovilo oziroma uskladilo Ministrstvo za obrambo, Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Podporo izvajanju tega sklepa bo v okviru svojih razpoložljivih kadrovskih in tehničnih zmogljivosti zagotavljala Slovenska vojska.

Skupna vrednost pomoči bo znašala do 600.000 evrov, pri čemer bo finančna sredstva zagotovilo Ministrstvo za obrambo iz finančnega načrta pri proračunskih uporabnikih Upravi RS za zaščito in reševanje ter Slovenski vojski. Evropska komisija lahko ob izkazanih računih povrne do 75 odstotkov transportnih in operativnih stroškov delovanja enot.

Vir: Ministrstvo za obrambo

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.