14:17, sre, 18. Sep

Oškodovanka prevarana pri prodaji preko socialnih omrežij: Na to bodite pozorni





V zadnjem času so goljufije pri prodaji preko socialnih omrežij postale vse pogostejše, kar dokazuje tudi zadnji primer, kjer je bila oškodovanka prevarana in ob skoraj 1.700 evrov.

Oškodovanka je na enem izmed priljubljenih socialnih omrežij prodajala predmete, ko jo je kontaktiral neznan kupec. Po vzpostavitvi stika in dogovoru o nakupu je prejela SMS sporočilo, ki naj bi bilo poslano s strani dostavne službe. Sporočilo je vsebovalo povezavo, kjer je bilo potrebno vnesti različne podatke, da bi bila izvedena dostava. Oškodovanka je poleg svojih osebnih podatkov vnesla tudi PIN kodo svoje bančne kartice, saj je verjela, da gre za običajen postopek pri potrditvi pošiljke.

Neznani kupec je nato z njene bančne kartice opravil prenos sredstev. S transakcijskega računa oškodovanke je neznanec prenakazal kar 1.700 evrov na neznani kripto račun, s čimer je oškodovanka utrpela finančno škodo.

Ta primer je opozorilo vsem, ki prodajajo ali kupujejo preko spleta, da so previdni pri komunikaciji s potencialnimi kupci in da ne posredujejo občutljivih bančnih podatkov. Goljufi uporabljajo različne taktike, da pridobijo zaupanje in nato izvedejo prevaro. Pomembno je, da se zavedamo, da dostavne službe nikoli ne zahtevajo vnos PIN kode ali drugih občutljivih podatkov za izvedbo dostave.

Policija svetuje, da v primeru suma goljufije takoj prekinete stik z osebo, preverite verodostojnost komunikacije in, če ste že posredovali svoje podatke, nemudoma obvestite svojo banko ter primer prijavite pristojnim organom. Vse več goljufij se izvaja preko kripto računov, saj je sledenje tem transakcijam oteženo, zato je potrebna še večja previdnost.

Kako se zaščititi?

Nikoli ne posredujte PIN kode svoje bančne kartice neznanim osebam.
Ne sledite povezavam v SMS sporočilih, preden preverite njihovo avtentičnost.
Prepričajte se, da komunikacija poteka preko uradnih kanalov dostavnih služb ali drugih ponudnikov storitev.
Ob kakršnemkoli sumu na prevaro nemudoma obvestite banko in policijo.

Oškodovanka v tem primeru je zaradi goljufije ostala brez 1.700 evrov, vendar je njen primer le eden izmed mnogih. Goljufi postajajo vse bolj iznajdljivi, zato je ključno, da smo pri spletnih transakcijah previdni in zavarujemo svoje osebne podatke.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.