18:22, sre, 18. Sep

Festival Maribor podarja koncert varovancem Doma Danice Vogrinec





»Program letošnjega Festivala Maribor je posvečen Mariboru, Mariborčankam in Mariborčanom. Lahko bi rekli, da iz njega veje glasbeni dedni zapis mesta in celotne regije, obarvan s folkloro in multikulturnim pridihom. Prav ta prepletenost in vzajemnost sta čar naše zgodovine ter naše glasbe. V koncertnih programih tako odzvanja globina slovanskega melosa, prepletena s cigansko eksotiko, avstro-ogrskim bliščem, alpsko melodiko in balkanskim temperamentom. Takšna multikulturnost in mešanje vplivov sta značilna tudi za dunajsko glasbo in način muziciranja, pri katerem se sosedsko vtke v lastno in mu s tem daje novo dimenzijo ter ga tako obogati, ne oropa. Zakaj še mi ne bi storili nekaj podobnega? Štrudelj, carski praženec, klobase, pečenke, golaž … Vse to smo že zdavnaj vzeli za svoje – zakaj ne podobno ravnali tudi z glasbenimi recepti?« Tako o letošnjem 17. Festivalu Maribor razmišlja njegov umetniški vodja, Mate Bekavac.

Eden najuglednejših glasbenih festivalov v tem delu Evrope je tako tudi letos ustvarjalno stičišče, kjer lahko glasbeniki prelomijo s konvencijami, poslušalci pa z okostenelimi navadami. Stavi na inovativne programe, ki presegajo okvirje klasične festivalske ponudbe in v koncertne dvorane pritegnejo tudi širše občinstvo. Ob tem festival aktivno išče stik tudi s tistimi ljubitelji glasbe, ki v koncertne dvorane ne zahajajo – s koncerti na mestnih ulicah in trgih, v Mestnem parku. Že nekajkrat so s festivalskimi koncerti obdarili tudi poslušalce, odrinjene na rob družbenega dogajanja. Spomnimo na koncert Za zidovi, ki je bil izveden v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor.

Zato odločitev, da enega od koncertov letošnjega festivala izvedejo v Domu Danice Vogrinec, za vse, ki festival redno spremljate, ni presenečenje.

Zagotovo pa bo nastop enega najbolj cenjenih evropskih klarinetistov prijetno presenetil varovance doma! V druščini izvrstnih glasbenikov jih bo obiskal v četrtek, 19. septembra ob 16. uri in jim podaril koncert z glasbo, značilno za prijetna druženja naših severnih sosedov. Zazvenele bodo skladbe, ki spomnijo na čas, ko na vrtovih gostinskih lokalov še niso kraljevali zvočniki in je za prijetno počutje gostov skrbela hišna zasedba glasbenikov z venčki priljubljenih melodij. V nam najbližji glasbeni prestolnici, Dunaju, lahko odbleske te sproščene zabave še danes ujamemo med mizami priljubljene četrti Grinzing, pa tudi v vseh podeželskih gostiščih, ki kaj dajo nase. Nalezljiva energija žive glasbe in glasbeniki, ki osupnejo z virtuoznostjo, bodo več kot pravo darilo poslušalcem, ki so s tovrstno glasbeno tradicijo živeli, so zapisali v sporočilu za javnost.

To so naši starši, stari starši – tisti predniki, ki so gradili in ustvarjali mesto, ki se mu poklanjamo z letošnjimi festivalskimi sporedi. In že smo pri koreninah – vodilnemu motivu letošnjega septembrskega glasbenega slavja. S svojo prepletenostjo, zaradi katere drevesa lažje kljubujejo viharjem, nas opominjajo, da nas prav prepletanje generacij, tradicij in kultur povezuje v skupnost. In bogati!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.